EU-kunskap, grundkurs

Plats Stockholm

Lär dig hur EU:s politik påverkar din vardag, hur du som enskild kan påverka EU, hur Sverige gör sin röst hörd inom Europasamarbetet och mycket mer. Förbered dig på flera aha-ögonblick i vår! - Denna kurs är gratis

Boka kursen nu

OBS! De digitala platserna är fullbokade. Det går bra att boka fysisk plats i Europahuset.

Ta chansen att ta del av erfarna EU-medarbetares kunnande om EU-samarbetet. Vi går bland annat igenom heta frågor som dominerat EU-debatten i Sverige under våren. Efter kursen kommer du bättre hänga med i både nyhetsrapporteringen och när samhällsfrågor kommer på tal i vardagen.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

För vem?

Kursen passar dig som:

  • har ett allmänt samhällsintresse, vill förstå nyhetsrapporteringen bättre och/eller lättare kunna diskutera samhällsfrågor i din vardag
  • via ditt yrke är intresserad av EU eller av att ta företaget ut i Europa
  • arbetar för en intresseorganisation eller är politiskt aktiv
  • är student

Kursens mål

Få grundläggande och bred förståelse för EU-samarbetet.

Innehåll

Kursen tar upp följande, bland annat:

  • syftet med EU-samarbetet
  • vilka beslut som fattas på EU-nivå, hur förhandlingsspelet går till och hur besluten påverkar vår vardag i Sverige
  • vad det innebär att Sverige är ordförande för EU under 2023
  • hur enskilda personer, organisationer, företag och medlemsländer kan påverka EU
  • vem som granskar EU:s institutioner och dess politik
  • högaktuella EU-frågor

Undervisningsform

Kursen ges i föreläsningsformat med möjlighet att ställa frågor till föreläsaren. Vid varje kurstillfälle ges diskussionsfrågor till deltagarna. Kursen är fyra kvällar lång. Vi ses varje tisdag kl.17:00-19:15 inkl. paus med start den 17 maj.

Utbildningen sker i hybridform där du antingen kan delta på plats i Europahuset, Regeringsgatan 65 i centrala Stockholm, eller online via verktyget Zoom som bl.a. ger möjlighet till mindre diskussionsgrupper. De digitala platserna reserveras i första hand till personer med bostadsort utanför Stockholm. För deltagande online krävs dator med webbkamera och internetuppkoppling (smartphone rekommenderas ej).

Kursmaterial i form av en tryckt EU-handbok kommer att skickas till deltagarna kostnadsfritt inför kursstart. Vid minst 75% närvaro kan kursintyg utfärdas.

Kursledare

Karin Björk Landh är utbildad statsvetare med inriktning på europeisk politik. Hon har arbetat för EU:s institutioner i både Bryssel och Stockholm under 13 år. Idag är hon projektledare för kommunikationsaktiviteter vid EU-kommissionens representation i Sverige.

Gästföreläsare

Cecilia Thorfinn är gruppledare för kommunikationsteamet på EU-kommissionens representation i Sverige. Hon är statsvetare med en lång erfarenhet inom EU Kommissionen, där hon arbetat med olika tjänster inom kommunikation samt med frågor rörande EUs utvecklingsbistånd. Hon har också varit kommunikationschef på EU-myndigheten Eurojust, som stöder åklagare i utredningar av grov kriminalitet.

Annika Wäppling Korzinek har mångårig erfarenhet inom flera av EU:s institutioner och av EU-politik, spetsat med miljö- och klimatkunskap. Hon har tidigare bl.a jobbat för EU-kommissionens miljödirektorat i Bryssel. Sedan flera år tillbaka är hon bitr. kontorschef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Kursledare

Karin Björk Landh

Har du frågor?

Kontakta Edwin Rovers

edwin.rovers@folkuniversitetet.se

Tid
17 maj 2022 - 07 jun 2022
Ti 17:00 - 19:15
Tillfällen
4
Studietimmar
12
Kurs-ID
1116713
Pris
0 kr