EU-kunskap, grundkurs -Distans Live

Plats Stockholm

Lär dig hur EU:s politik påverkar din vardag, hur du som enskild kan påverka EU, hur Sverige gör sin röst hörd inom Europasamarbetet och mycket mer. Förbered dig på flera aha-ögonblick! - Denna kurs är gratis

OBS! Denna kurs är fullsatt. Vi har lagt in ytterligare en kursomgång här.

Kursens mål

Få grundläggande och bred förståelse för EU-samarbetet. Ta chansen att ta del av erfarna EU-medarbetares kunnande om EU-samarbetet. Vi går bland annat igenom heta frågor som dominerar EU-debatten i Sverige under hösten. Efter kursen kommer du bättre hänga med i både nyhetsrapporteringen och när samhällsfrågor kommer på tal i vardagen.

Målgrupp

Kursen passar dig som:

  • har ett allmänt samhällsintresse, vill förstå nyhetsrapporteringen bättre och/eller lättare kunna diskutera samhällsfrågor i din vardag
  • via ditt yrke är intresserad av EU eller av att ta företaget ut i Europa
  • arbetar för en intresseorganisation eller är politiskt aktiv
  • är student

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Innehåll

Kursen tar bland annat upp följande:

  • syftet med EU-samarbetet
  • vilka beslut som fattas på EU-nivå, hur förhandlingsspelet går till och hur besluten påverkar vår vardag i Sverige
  • hur enskilda personer, organisationer, företag och medlemsländer kan påverka EU
  • vem som granskar EU:s institutioner och dess politik
  • högaktuella EU-frågor

Undervisningsform

Kursen ges i föreläsningsformat med möjlighet att ställa frågor till föreläsaren. Vid varje kurstillfälle ges diskussionsfrågor till deltagarna. Kursen är fyra kvällar lång. Vi ses digitalt varje tisdag kl. 17:30-19:45 inkl. paus med start den 30/11. Vid minst 75% närvaro kan kursintyg utfärdas.
Kursmaterial i form av en tryckt EU-handbok kommer att skickas till deltagarna kostnadsfritt inför kursstart.
Utbildningen sker online via verktyget Zoom som bl.a. ger möjlighet till mindre diskussionsgrupper. För deltagande krävs därför dator med webbkamera och internetuppkoppling eller smartphone.

Kursledare

Karin Björk Landh är utbildad statsvetare med inriktning på europeisk politik. Hon har arbetat för EU:s institutioner i Bryssel och i Stockholm i 12 år. Idag är hon projektledare för kommunikationsaktiviteter vid EU-kommissionens representation i Sverige.

Gästföreläsare

Christian Danielsson har arbetat med EU-politik större delen av sin långa karriär. Han har tidigare varit Sveriges EU-ambassadör och nyligen generaldirektör i Bryssel för ett av EU-kommissionens direktorat där han ansvarat för EU:s relationer med grannländerna och för utvidgning. Idag är han kontorschef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Kursledare

Karin Björk Landh

Har du frågor?

Kontakta Edwin Rovers

edwin.rovers@folkuniversitetet.se

Tid
30 nov 2021 - 21 dec 2021
Ti 17:30 - 19:45
On 17:30 - 19:45
Tillfällen
4
Studietimmar
12
Kurs-ID
1102655
Fåtal platser kvar
Pris
0 kr