Vi säger att vi vill älska, men vet vi hur? Vi söker närhet, men blir ofta rädda när någon verkligen ser oss. I denna föreläsning öppnar Emma Engdahl dörren till kärlekens landskap – ett fält av drömmar, tvivel, längtan och frihetsbegär.
Med både sociologisk skärpa och existentiell ömhet utforskar hon hur vår samtid formar våra relationer: hur individualism, jämställdhetssträvanden och marknadens språk påverkar hur vi närmar oss – eller undviker – intimitet. Hon talar om prestation och passion, om självtillit och sårbarhet. Om varför kärlek är lätt att längta efter men svår att leva.
Det är en föreläsning för dig som vill förstå mer om vad kärlek är – inte som kliché, utan som levd erfarenhet, som nödvändig risk och som möjlig motkraft.
Medverkande
Emma Engdahl är professor i sociologi, författare och dejting- och kärleksexpert på Göteborgs-Posten. Hon har bland annat skrivit böckerna Konsten att vara sig själv (2009), Depressiv kärlek: En social patologi (2016) och Konsten att vara mänsklig: En essä om moral och längtan efter kärlek och demokrati (2024). Nu är hon aktuell med Lektioner i kärlek (2025) – en bok om kärlekens olika faser och dess existentiella och samhälleliga betydelse.
Plats
Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6
Övrig information
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Arrangeras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Foto: Ola Kjelbye
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg