Bildning av både hjärta och hjärna är, enligt Lars Strannegård, själva motorn för mänskliga framsteg och gemenskaper. Därför kan skola och högre utbildning aldrig reduceras till att möta arbetsmarknadens kortsiktiga behov, de måste vara fundamenten på vilka vi bygger ett fritt, empatiskt och demokratiskt samhälle.
Samtidigt hotas kunskapens ställning och våra oberoende kunskapsinstitutioner. I Trumps USA är universiteten under attack och på många andra håll går utvecklingen i liknande riktning. Till och med i Sverige har vi sett exempel på politiska beslut i gråzonen, som indragen finansiering till viss forskning och plötsliga förändringar i universitetens styrelser.
Varför ser vi den här utvecklingen just nu? Hur kan vi stå emot kunskapsföraktet? Varför borde vi studera filosofi och litteratur? Hur hänger konst och skönlitteratur ihop med lärande? Hur skulle ett bildningsideal för samtiden kunna se ut?
Välkommen på ett samtal om bildningens och kunskapens status, roll och betydelse i vår tid!
Medverkande
Lars Strannegård, professor i företagsekonomi och sedan 2014 rektor för Handelshögskolan i Stockholm
Marie Demker, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet
Samtalsledare
Mattias Hagberg, journalist och författare
Plats
Världskulturmuseet, Södra vägen 54
Övrig information
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Samtalet arrangeras av Folkuniversitetet, Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Världskulturmuseet med stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Foto: Juliana Wiklund (Lars Strannegård), Johan Winborg/Göteborgs universitet (Marie Demker)
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg