Knyppling på Spetsmuseet v/v

Plats Vadstena

Ett vackert hantverk med stark förankring i Vadstena. Tekniken används för dukar, spetsar och vackra band. Här går vi igenom olika motiv och former. Lär dig knyppla med Folkuniversitetet i Vadstena, vi ses varannan vecka.

Boka kursen nu

I Vadstena förekom knyppling redan under 1600-talet. I reseberättelser från tiden beskrivs hur västgötaknallar köpt upp spetsar i Vadstena krigsmanshus. Konsten att knyppla spred sig sedan vidare till ett större geografiskt område.

Innehåll

Individuellt handarbete under handledning med gemensamma genomgångar utifrån deltagarnas önskemål och förkunskaper. Vi ses varannan vecka så du hinner knyppla hemma mellan tillfällena.

Kursen bedrivs i mysig miljö på Spetsmuseet inne påGottfridlarssongården. Här finns mycket vackra gamla spetsar och du kan fördjupa dig i museets egna bibliotek med knyppling från hela världen.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla åldrar och du får individuell handledning så den passar såväl till helt nybörjare som till dig som tidigare knypplat.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Undervisningen är individuell, med gemensamma genomgångar.

Material

Det finns knyppeldynor låna, önskar du köpa en egen kan du hitta dessa på loppis men tänk då på att rullen ska vara hård. Ta med följande inför första tillfället:

Ta med minst 15 par knyppelpinnar, knappnålar med små glashuvuden. Är du nybörjare använder vi mönstret Udd och Stad som finns att låna. Tråd kan du köpa av ledaren på plats till självkostnadspris. Är du fortsättare ta med eget mönster på det du önskar göra. Det går handla mönster på Vadstena Spetsar eller Knyppelboden i Linköping som även bedriver webbhandel.

Ledare

Kersin Olsson har knypplat i 35 år och kan de flesta tekniker. Själv gillar hon färgstarka band och att göra om mönster till sina egna.

Kursledare

Kerstin Olsson

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Motala

info.motala@folkuniversitetet.se

Tid
13 sep 2021 - 20 dec 2021
Må 17:30 - 20:00
Tillfällen
8
Plats
Skänningegatan 9, 59232 Vadstena
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
1099923
Pris
1050 kr