Screentryck grundkurs kväll

Plats Stockholm

Nybörjarkurs för dig som vill lära dig screentryck- konsten och tekniken att trycka på tyg och trycka dina egna mönster och motiv på tröjor, papper och textil.

Boka nu

Målgrupp

Denna nybörjarkurs är för dig som vill lära dig att arbeta med grafiska tryck på textil och papper. Med hjälp av trycktekniken screentryck omvandlar vi en analog eller digitalt bild till ett grafiskt tryck. Inga förkunskaper krävs – endast en nyfikenhet på att lära sig nya spännande tekniker.

Mål

Detta är en introduktionskurs och som nybörjare får du lära dig textiltryckets grunder.

Undervisningsform

Efter avslutad kurs kommer du ha fått en inblick i hur screentryck fungerar. Du kommer veta vad ett genomtryck är och vilka användnigsområden ett screentryck har. Du kommer ha överfört en bild till en textilram och belyst med UV ljus, samt haft möjlighet att trycka bilden i en färg eller flera färger på tyg eller papper. Beroende på din tidigare erfarenhet av att arbeta analogt och/eller digitalt anpassas trycktekniken efter din kunskap.

Kursupplägg

Kursen startar med ett teoretiskt pass med en gemensam genomgång av trycktekniken, introduktion av konstnärer som genom tiderna arbetat med textila tryck, samt förberedelse av en bild som ska överföras till tryck. Fortsättningsvis förbereds ett orginal som ska överföras till ett grafiskt tryck. Det finns möjlighet att trycka med en färg och flerfärgstryck. Undervisningen sker individuellt efter deltagarnas kunskapsnivå.

Följande moment ingår:

 • Inspirationsmaterial till screentryck
 • Genomtryck,
 • Digitalt och analogt grafiskt arbete
 • Överföra en bild med hjälp av UV ljus
 • Enfärg och flerfärgstryck
 • Screentryck
 • Stenciltryck

Du lär dig förbereda bilden för att överföra bild till ett eget tryck. Sedan följer individuellt praktiskt arbete. Under kursen presenteras användningsområden för screentryck, och hur man själv kan experimentera och fördjupa sig i trycktekniken. Ingen kurslitteratur behövs köpas, men det kommer att finnas gott om tips på rekommenderad läsning.

För screentryck använder man en ram med en tunn duk. Man häller färg i ramen och pressar den genom duken mot underlaget med en gummiskrapa. Genom att först bestryka duken med en ljuskänslig emulsion kan man i nästa steg exponera en bild mot duken med UV ljus. Emulsionen härdar där den utsätts för ljus och det bildas en schablon på duken som släpper igenom färg. Ramen blir på det sättet ett original som man kan använda för att trycka bilden med olika kulörer på t.ex tyg eller papper.

Material

Förbered och ta med en digital svartvit bild i A4- format. Tryckramar och grundläggande screenmaterial ingår till en summa av 250 kr. Tyg och i viss mån textilfärg (om man vill trycka mycket) rekommenderas att ha med sig. Oömma kläder rekommenderas. 

Tips

Material kan du köpa bl a på IB Wahlström (Olofsgatan 10), Kreatima (Kungsgatan 58), Masters (St Paulsgatan 14) och KRO:s butik (Fiskargatan 1, Mosebacke torg)

Kursledare

Martin Gradén

Martin Gradén är utbildad illustratör och grafisk designer på Konstfack. Som formgivare är han verksam inom bl.a nyhetsmedia och förlag. I arbetet med att gestalta idéer återkommer han gärna till analoga metoder och fysiska material. Som kursledare och lärare vill han inspirera barn och vuxna att upptäcka sin lust att vara kreativ genom konstnärliga tekniker som måleri, grafiskt hantverk och animation.

Fotografi på Martin Gradén.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
11 nov 2024 - 9 dec 2024
Måndag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
mån 11 nov 2024 kl 17:00-21:00
 • mån 18 nov 2024 kl 17:00 - 21:00
 • mån 25 nov 2024 kl 17:00 - 21:00
 • mån 2 dec 2024 kl 17:00 - 21:00
 • mån 9 dec 2024 kl 17:00 - 21:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
17
Kurs-ID
118199
Pris
2900 kr