Screentryck helg workshop

Plats Stockholm

Nybörjarkurs för dig som vill lära dig screentryck- konsten och tekniken att trycka på tyg och trycka dina egna mönster och motiv på tröjor, papper och textil.

Boka nu

Målgrupp

Denna nybörjarkurs är för dig som vill lära dig att arbeta med grafiska tryck på textil och papper. Med hjälp av trycktekniken screentryck omvandlar vi en analog eller digitalt bild till ett grafiskt tryck. Inga förkunskaper krävs – endast en nyfikenhet på att lära sig nya spännande tekniker.

Mål

Detta är en introduktionskurs och som nybörjare får du lära dig textiltryckets grunder.

Undervisningsform

Efter avslutad kurs kommer du ha fått en inblick i hur screentryck fungerar. Du kommer veta vad ett genomtryck är och vilka användningsområden ett screentryck har. Du kommer ha överfört en bild till en textilram och belyst med UV ljus, samt haft möjlighet att trycka bilden i en färg eller flera färger på tyg eller papper. Beroende på din tidigare erfarenhet av att arbeta analogt och/eller digitalt anpassas trycktekniken efter din kunskap.

Kursupplägg

Kursen startar med ett teoretiskt pass med en gemensam genomgång av trycktekniken, samt förberedelse av en bild som ska överföras till tryck. Fortsättningsvis förbereds ett original som ska överföras till ett grafiskt tryck. Det finns möjlighet att trycka med en färg och flerfärgstryck. Undervisningen sker individuellt efter deltagarnas kunskapsnivå. Ett teoripass kväll med kurs påföljande helg.

Följande moment ingår:

  • Inspirationsmaterial till screentryck
  • Genomtryck,
  • Digitalt och analogt grafiskt arbete
  • Överföra en bild med hjälp av UV ljus
  • Enfärg och flerfärgstryck
  • Screentryck
  • Stenciltryck

Du lär dig förbereda bilden för att överföra bild till ett eget tryck. Sedan följer individuellt praktiskt arbete. Under kursen presenteras användningsområden för screentryck, och hur man själv kan experimentera och fördjupa sig i trycktekniken. Ingen kurslitteratur behövs köpas, men det kommer att finnas gott om tips på rekommenderad läsning.

Material

Förbered och ta med en digital svartvit bild i A4- format. Tryckramar finns att låna och grundläggande screenmaterial ingår till en summa av 250 kr. Tyg att trycka på och i viss mån textilfärg (om man vill trycka mycket) rekommenderas att ha med sig. Oömma kläder rekommenderas. 

Tips

Material kan du köpa bl a på IB Wahlström (Olofsgatan 10), Kreatima (Kungsgatan 58), Masters (St Paulsgatan 14) och KRO:s butik (Fiskargatan 1, Mosebacke torg)

Kursledare

Martin Gradén

Martin Gradén är utbildad illustratör och grafisk designer på Konstfack. Som formgivare är han verksam inom bl.a nyhetsmedia och förlag. I arbetet med att gestalta idéer återkommer han gärna till analoga metoder och fysiska material. Som kursledare och lärare vill han inspirera barn och vuxna att upptäcka sin lust att vara kreativ genom konstnärliga tekniker som måleri, grafiskt hantverk och animation.

Fotografi på Martin Gradén.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
15 nov 2024 - 17 nov 2024
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
fre 15 nov 2024 kl 16:00-19:00
  • lör 16 nov 2024 kl 10:00 - 16:00
  • sön 17 nov 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
17
Kurs-ID
118197
Pris
2900 kr