Screentryck Sommarateljén

Plats Stockholm

Kurs i screentryck för dig som redan kan trycka och vill arbeta med textiltryck och screenprint under handledning en vecka i sommar. Sommarateljén ger dig möjlighet att fördjupa dina kunskaper och ta din teknikkunskap ett steg vidare.

Boka nu

Målgrupp

Denna fortsättningskurs är för dig som vill utveckla ditt arbete med grafiska tryck på textil och papper. Med hjälp av trycktekniken screentryck arbetar vi digitalt och analogt för att skapa grafiska tryck.

Detta är en fördjupningskurs för dig som tidigare provat screentryck, antingen på kurser hos oss eller på annan plats.

Mål

Efter kursens slut ska deltagarna ha god erfarenhet av att arbeta med screentryck, från idé till slutgiltig produkt. Deltagaren arbetar med ett eget projekt. Kursen syftar till att vidareutveckla deltagarens färdigheter i screentryck, samt känna till teknikens användningsområden.

Innehåll

Du arbetar med ditt eget projekt och får handledning i olika delmoment. Du får kunskap om vad ett genomtryck är och vilka användnigsområden screentryck har, konstnärligt som industriellt. Du kommer ha provat på arbete med screentryck från olika ingångar och du kommer ha god inblick i hur man förbereder original analogt och digitalt.

Undervisningsform/kursupplägg

Sommarateljén sker i fysisk form på Folkuniversitetet. Du arbetar med ditt eget projekt under handledning av kursledaren.

  • Följande moment ingår:
  • Screentryck från idé till färdigt tryck
  • Tryck á la etablerade konstnärer
  • Digitalt och analogt grafiskt arbete
  • Flerfärgstryck
  • Gör din egen mönsterrapport
  • Mönsterpassning
  • Förberedelser görs för att överföra din bild till ett eget tryck. Ta med en projektidé. Avslutningsvis följer eget praktiskt arbete. Ingen kurslitteratur behövs köpas, men det kommer att finnas tips på rekommenderad läsning.

 

Material

Visst deltagarmaterial ingår i kurspriset så som färg, ram m.m. och vid kursstart skickas en materiallista på vad deltagaren själv ska ta med sig samt tips på inköpsställen. Ramar finns att låna under kursen.

Salens utrustning

I Folkuniversitetet grafiksal har vi följande utrustning för screentryck. Ramar och skrivare är anpassade för A4 och A3 format. För större tryck ombeds man att ta med egna ramar. Belysningen sker med 250 enheters lampa, belysningstid 30 min. Man kan belysa två ramar samtidigt. Tre vattenkranar i bruk. Fläktar och hårtork finns för att snabba på torkningsprocessen. Vi använder lätthanterlig tryckfärg som passar för tryck på papper och textil. Salen är utrustad med bord med stor tryckyta. Strykjärn finns.

Kursledare

Martin Gradén

Martin Gradén är utbildad illustratör och grafisk designer på Konstfack. Som formgivare är han verksam inom bl.a nyhetsmedia och förlag. I arbetet med att gestalta idéer återkommer han gärna till analoga metoder och fysiska material. Som kursledare och lärare vill han inspirera barn och vuxna att upptäcka sin lust att vara kreativ genom konstnärliga tekniker som måleri, grafiskt hantverk och animation.

Fotografi på Martin Gradén.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
14 aug 2023 - 18 aug 2023
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
mån 14 aug 2023 kl 10:00-15:00
 • tis 15 aug 2023 kl 10:00 - 15:00
 • ons 16 aug 2023 kl 10:00 - 15:00
 • tor 17 aug 2023 kl 10:00 - 15:00
 • fre 18 aug 2023 kl 10:00 - 15:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
30
Kurs-ID
105177
Pris
3625 kr