Lappteknik- skapa med dina spillbitar sömnad

Plats Stockholm

Med lappteknik kan du med många små tyglappar tillverkar ett större tyg. Som ett pussel av textil. Lär dig sömnad av olika lapptekniker och skapa din produkt av återbrukade tyger.

Boka kursen nu

Förr lappade och lagade man sina kläder tills de knappt höll ihop. Överallt i hela världen har textilier och tyger varit en dyrbar skatt. Textilier var dyra och varje liten bit som fortfarande var hel kunde vara enormt värdefull. Olika sätt att lappa (och laga) har utvecklats under många decennier och föddes ur just sparsamhet.

Lappteknik kan vara ett långsamt och omsorgsfullt arbete. Stora tyger eller avancerade föremål kan ta lång tid men kan även vara ett roligt projekt att ta fram när på din fritid. Kanske startar du upp det under kursen för att sedan jobba vidare efter kursen avslutats.

Målgrupp

För dig som vill lära dig några grundläggande former av lappteknik, både för hand och på maskin.

Förkunskap

Sömnadsvana och kunna hantera en symaskin.

Mål

Bekanta dig med lappteknik som konstform och hantverk. Utveckla dina sömnadskunskaper med lappteknikens olika former. Se värdet i att återbruka textil och lära dig hur man kan sammanfoga bitar av olika karaktär, kvalitet och material. Lära dig hur man kan göra något nytt av något gammalt.

Innehåll

Vi går igenom några olika lapptekniker. Du introduceras till några enkla, kreativa skissmetoder för att designa sitt lapptyg/produkt. Vi tittar även på exempel av lappteknik från olika områden och epoker som inspirationsmaterial.

  • Moment som ingår under kursen:
  • Välj tyg utifrån kvalitet, färg och mönster
  • Att välja teknik och redskap som lämpar sig till olika tyger
  • Rita upp din design och ditt mönster
  • Klippa eller skära ut tygbitar i rätt form
  • Att sy ihop tygbitarna med rätt teknik

Material

Ta med återbrukstextilier, vävda textilier. Något gammalt, ärvt, trasigt. Något som tjänat ut sitt syfte som nu kan bli del av något nytt. Då får du din egen historia i ditt tyg. Deltagarna tar även med sig följande material till kursen: sytråd, fingerborg, synålar, knappnålar, tygsax, måttband.

Kurlitteratur

Kursledarens eget kompendium där arbetsgång finns dokumenterad kommer delas ut.

Undervisningsform/kursupplägg

Vi har gemensamma genomgångar, utöver det jobbar vi individuellt och i egen takt, med möjlighet att ställa frågor och bolla ideer. Alla syr sin individuella lappade produkt.

Kursledare

Katarina Frifarare

Kursledare

Katarina Frifarare

Katarina Frifarare har bl.a. studerade två år på Capellagården på Öland. Med fokus på vävning, sömnad, broderi och färgning. Utöver detta har hon även studerat psykologi, etnologi, kulturhistoria och slöjd-didaktik.

- Jag brukar säga att jag är konstnär, hantverkare och slöjdare. För det är just de tre benämningarna i kombination som jag tycker bäst passar in på sättet jag arbetar i min konstnärliga verksamhet.

Idag arbetar Katarina som textilslöjdlärare i grundskola på deltid samt i sin egen konstnärliga verksamhet i sin vävstuga i Nacka. Sedan 2016 är hon även med i Skansens byalag för traditionellt hantverk och kulturhistoria.

- I min konstnärliga praktik är hantverket och slöjden i fokus. Jag intresserar mig för hur hantverkstraditioner kan avslöja en hel del om människors samvaro både historiskt och i vår samtid. På så sätt hör hantverket och människan ihop. Hantverket har därför blivit min väg för att utforska och begripa världen. Utöver detta finns den estetiska och lekfulla aspekten i att få känna olika material, välja färger, former och hantera verktyg. Det är en kroppslig upplevelse helt enkelt.

- Just lappteknik fångar upp flera av dessa aspekter och är som ett pussel av historia, människors handlag, material och tekniker.

- I tider av överproduktion, konsumtion, slit-och-släng-kultur blir det allt viktigare att bidra till att motverka detta, som jag ser det. Lapptekniken t.ex. är historiskt sprungen ur sparsamhet och återbruk och är en ovärderlig kunskap för att sammanfoga bitar av olika karaktär, kvalitet och material för att skapa något nytt. Men även vid lagning och vård av textilier.

- Dessutom kan hantverket vara ett medel för tillfredsställelse och samvaro, båda att se, uppleva och pröva på. Där vi lär av varandra, testar idéer och upptäcker nya sammanhang. Detta hoppas jag att jag kan bidra med när jag träffar deltagarna.

Svartvit bild på Katarina som ler och gör tummen upp mot kameran.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
16 nov 2022 - 14 dec 2022
On 17:30 - 20:30
Tillfällen
5
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1140254
Pris
2600 kr