Växtfärgning

Plats Malmö

En workshop om våra vanligaste färgväxter och deras historia! Du får lära dig teroin bakom växtfärgning så att du efter kursen kan sätta igång ditt eget växtfärgningsprojekt.

Boka kursen nu

Kursinnehåll

Kursen täcker grunderna i växtfärgning och ger dig en bild av växtfärgningen historia. Du presenteras för naturliga färgämnen, hur du extraherar pigment och hur du förbereder materialet så att färgerna håller längre.

Några av de växter som kommer användas på kursen är färgkulla (Anthemis tinctoria), krapp (Rubia tinctoria) och olika växter som innehåller garvsyra. Dessutom kommer du lära dig använda koschenill, som är en typ av löss som används vid naturlig färgning av textilier.

Kursupplägg

Efter en teoretisk genomgång av färgningens olika moment, får du förbereda och färga tyg med hjälp av handledning från din kursledare.

Mål

Med hjälp av 4-5 färger och betmedel skapar du en färgkarta. Du får färga olika fibrer, bland annat siden, råsiden, bomull, ull, viskos och lin för att jämföra färgskillnaden. Efter färgning kommer det att bli möjligt för dig att testa andra naturkemikalier som kan ändra färgerna.

Förkunskaper

Du behöver inga förkunskaper.

Plats

Dye Lab Malmö, Eriksrogatan 3, 217 45, Malmö

Adrienn Görgényi

Jag tycker om att experimentera med och utveckla hantverkstekniker och att hålla koll på dem nya innovationerna, men jag har en enorm uppskattning till det gamla och det traditionella.

Jag är uppväxt i Ungern och studerade modedesign och textil produktutveckling i Budapest, har deltagit i ett studentutbytesprogram inom textil i Turkiet och jag fortsatte att utveckla mina mönsterkonstruktions färdigheter på London College of Fashion.

Jag arbetar med olika textiltrycknings- och färgningstekniker, mönsterkonstruktion, sömnad och utvecklar hållbara metoder för att stödja en mer cirkulär textil konsumption.
Jag tycker om att utforska olika kulturer och ta inspirationen dem ger för att testa nya tekniker. Jag gillar tanken med att ta en teknik och få det att fungera i praktiken.

Jag är även egangerad i Staden Malmös Hemslöjdförening och jag brinner för skapandet.
Se min hemsida på www.dyelabmalmo.com.

 
Adrienn Görgény

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Malmö

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
30 maj 2020 - 30 maj 2020
Lö 10:00 - 17:30
Tillfällen
1
Plats
Eriksrogatan 3, 21745 Malmö
Visa på karta
Studietimmar
9
Kurs-ID
1020104
Pris
1095 kr