Dölja, visa och locka – sjalen i orientalisk dans

Plats Stockholm

Gratis föreläsning: Sjalen i dess olika former används inom många kulturer och kulturella yttringar. I Mellanöstern blev sjalen en viktig beståndsdel i den orientaliska dansen.

OBS! Den här kursen bokar du genom att ringa eller mejla oss. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

I arbetet med sin avhandling ”Orientalisk dans i Stockholm: feminiteter, möjligheter och begränsningar” såg Karin Hagström sjalens betydelse som en del i dansen. I den här föreläsningen sätter hon ljuset på dess roll. Hur används den och vad bidrar den till är några frågor som tas upp under kvällen.

Föreläsare

Karin Högström är fil. dr och universitetslektor vid Stockholms universitet. Hon undervisar i ämnena Etnologi II, Kropp kläder och identitet samt Folklore. År 2015 disputerade hon på avhandlingen ”Orientalisk dans i Stockholm: feminiteter, möjligheter och begränsningar”. Avhandlingen har utövare av orientalisk dans i Stockholm som utgångspunkt. Dessa är till största delen kvinnor som inte själva har koppling till Mellanöstern eller Nordafrika men som ändå i början av 2000-talet väljer att dansa orientaliskt.

Samarbete

Denna föreläsningsserie är ett samarbete med K A Almgrens sidenväveri & museum. Väveriet byggnadsminnesförklarades 2020 och spelar en viktig roll att bevara och behålla en kunskaps- och kompetensnivå inom ett nischat handarbete som blir alltmer sällsynt.

K. A. Almgrens sidenväveri & museum har förlängd öppettid de dagar föreläsningarna ges. Föreläsningarna är kostnadsfria och ges på plats på K. A. Almgrens sidenväveri & museum, Repslagargatan 15A på Södermalm i Stockholm.

Öppettid kl.12:00-17:30, entré till museet 80 kronor under denna tid.
Insläpp till föreläsningarna från kl.17:30, gratis entré till museets föreläsningssal.

OBS! Den här kursen bokar du genom att ringa eller mejla oss. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
08 dec 2022 - 08 dec 2022
To 18:00 - 19:30
Tillfällen
1
Plats
Repslagargatan 15A, 11846
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1145941
Pris
0 kr