Sy upp dina personliga grundmallar- Nyhet

Plats Stockholm

För dig som har tidigare erfarenheter av att rita grundmönster och vill sy upp ditt personliga mönster till ett provplagg och föra över justeringarna och skapa det perfekta mönstret!

Boka reservplats

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av sömnad och mönsterkonstruktion. Du vill prova att sy upp de mönster du skapat för att justera och få till korrekta mallar.

Mål

Vid genomförd kurs ska deltagaren ha sytt minst ett provplagg samt överfört förändringar till sitt personliga mönster och skapat ett komplett grundmönster.

Innehåll

På den här kursen får du kunskap i att överföra ditt grundmönster i papper till tyg för att sy upp ett provplagg från de grundmönster du konstruerat efter dina mått. På detta provplagg gör du förändringar genom att prova in tygplagget efter dina personliga mått för att sedan föra över de nya justeringarna till ditt pappersmönster. På så sätt få du ett grundmönster som passa dina personliga mått. Nu har du ett mönster som passar just dig och som du kan använda för att skapa plagg som sitter perfekt efter dina mått.

• Måttagning
  • Konstruera ett valfritt grundmönster efter egna mått
  • Klipp ut mönsterdelar från en bomullsväv och sy ett provplagg
  • Pressteknik
  • Vi provar tillsammans in plagget
  • Föra över förändringar till grundmönster

Materail och kurslitteratur

Till kurstillfället tar du med dig anteckningsbok, mönsterpapper, blyertspenna, tejp, enkel bomullsväv (toile), sytråd, markeringskrita, sporre och markeringspapper. Vi utgår från kurslitteraturen "Mönster och konstruktioner för damkläder – Inger Öberg"

Undervisningsform/kursupplägg

Korta genomgångar varvas med eget arbete under handledning av kursledaren.

Lokal

Kursen bedrivs i fullt utrustade salar för textil verksamhet.

Utvecklingsmöjligheter

Om du vill sy upp dina egna kläder kan du efter kursen gå klädsömnadskurser som erbjuds löpande.

Covid 19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Sandra Lundberg

Sandra håller kursen Mönsterkonstruktion- kopiera färdigt plagg. Hon startade sin mångåriga utbildning inom det textila fältet på folkhögskola i sömnad och mönsterkonstruktion samt vävning. Detta förde henne vidare till högskolan och kandidatutbildningen på HDK Steneby där hon antog en mera konstnärlig textil inriktning som några år senare resulterade i en Master in Fine Arts på Konstfack.

När Sandra inte undervisar ägnar hon sig åt konstnärlig verksamhet inom det textila fältet. Hon har även arbetat som teaterskräddare i flertalet små och stora teaterproduktioner.

- Jag fascineras av använda kläder och textilier och jag älskar att återbruka kläder och textiler samt att virka och brodera. Jag tror på det kreativa skapandets förmåga att föra människor samman. Målet är att varje deltagare ska känna lust inför att fortsätta utveckla individuella projekt och att det bara är fantasin som sätter gränser.

Sandra Lundberg

Kontakta Kundtjänst i Stockholm