Mönsterkonstruktion - grundmallar

Plats Stockholm

På den här nybörjarkursen i mönsterkonstruktion lär du dig konstruera grundmönster för liv, kjol och byxa från måttagning till färdigt mönster steg för steg.

Boka reservplats

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av sömnad och att sy efter färdig mönster.

Mål

Du kommer att kunna rita och beräkna grundmönster för kjol, byxa och liv och använda för att skapa dina egna mönster att sy efter. Efter avslutad kurs har du kunskap om korrekta termer som används i ämnet, samt en kunskap i hur man tar korrekta mått på kroppen och för över dessa på mönsterdelarna.

Innehåll

Kursen innehåller grunduppställningar för kjol, byxa och liv samt genomgång av korrekta termer och verktyg för att kunna genomföra korrekta mönster. Du ritar mönster både skala 1:4 och i full sala 1:1 och skapar ritningar av olika modeller och plagg.

Undervisningsform/kursupplägg

Kursdeltagarna har både gemensamma genomgångar och arbetar under individuell handledning. Lärarledda genomgångar tillsammans med frågor och eget arbete för lektionerna framåt. Möjlighet finns att låna kurslitteratur under lektionstid, detta får på grund av copyright skäl ej kopieras eller lånas hem, dock kan de köpas till ett självkostnadspris och behålls då efter avslutad kurs.

Kurslitteratur

Vi använder boken "Mönster och Konstruktioner för damkläder"

Lokal

Kursen bedrivs i fullt utrustade salar för textil verksamhet.

Utvecklingsmöjligheter

Om du vill lära dig mer om mönsterkonstruktion erbjuder vi kursen Mönsterkonstruktion - fortsättning där du lär dig att konstruera mer detaljer som fickor och veck, kragar m.m. Om du vill sy upp dina egna kläder kan du efter kursen gå Folkuniversitetets klädsömnadskurser som erbjuds löpande. Vi har även kurser i Drapering.

Sagt av tidigare deltagare

Mycket bra! Lärde mig mycket redan vid första kurstillfället.

Covid 19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs.

För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor före kursstart.

Kursledare

Sandra Lundberg

Sandra håller kursen Mönsterkonstruktion- kopiera färdigt plagg. Hon startade sin mångåriga utbildning inom det textila fältet på folkhögskola i sömnad och mönsterkonstruktion samt vävning. Detta förde henne vidare till högskolan och kandidatutbildningen på HDK Steneby där hon antog en mera konstnärlig textil inriktning som några år senare resulterade i en Master in Fine Arts på Konstfack.

När Sandra inte undervisar ägnar hon sig åt konstnärlig verksamhet inom det textila fältet. Hon har även arbetat som teaterskräddare i flertalet små och stora teaterproduktioner.

- Jag fascineras av använda kläder och textilier och jag älskar att återbruka kläder och textiler samt att virka och brodera. Jag tror på det kreativa skapandets förmåga att föra människor samman. Målet är att varje deltagare ska känna lust inför att fortsätta utveckla individuella projekt och att det bara är fantasin som sätter gränser.

Sandra Lundberg

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
01 feb 2021 - 15 mar 2021
Må 17:30 - 20:30
Tillfällen
6
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
1086971
Pris
2550 kr