Drapering special – kappa/kavaj-med sömnadsmoment

Plats Stockholm

En specialkurs i drapering - en mönsterkonstruktionsteknik direkt på provdocka där vi även syr upp plagget som vi ritat samt lär oss tekniska sömnadsmoment för en perfekt finish av ett ytterplagget. Vi skapar modeller av kappa och kavaj.

Boka reservplats

Kursen är en fördjupning av grund- och fortsättningskursen i drapering. Du går denna kurs för att utveckla dina kunskaper i att skapa personliga mönster direkt på provdocka. Du får kunskap om hur du syr upp ditt mönster och vilka material/tyger som passar för olika typer av plagg. Kursen hålls på svenska / in Swedish.

För att tillgodogöra sig kunskaperna på denna kurs har du gått grundkursen och/eller fortsättningskursen i drapering hos oss på Folkuniversitetet eller har liknade kunskaper om draperingstekniken sedan tidigare. Du har även god sömnadsvana. Deltagare behöver mellan kurstillfällen arbeta på sina plagg hemma.

Innehåll

På kursen får du kunskaper i hur du skapar ett korrekt plagg efter egen modell och i passande material. Vi arbetar med draperingsteknik för att skapa mönstret av kappa och kavaj. Du lär dig även tekniska sömnadsdetaljer för att skapa en avancerad slutfinish på ett ytterplagg.


1. De två första kurstillfällena tillverkar vi vårt personliga mönster/plaggmodell genom draperingsteknik på provdocka. Vi skapar plaggmodell av kappa och kavaj.
2. Kommande kurstillfällen ägnas åt att sy upp sin modell.
3. Vi lär oss tekniska sömnadsmoment som pikering, ärmisättning, uppbyggnad av axel m.m.

Mål

Efter denna kurs kan du skapa plagg- kappa/kavaj efter personliga mått samt att sy upp mönstret till ett plagg med perfekt finish och de rätta sömnadsdetaljerna för ett ytterplagg.

Undervisningsform

Gruppen består av högst 6 deltagare. Kursen går varannan vecka ojämna veckor. Deltagare behöver arbeta med sina uppgifter hemma mellan kurstillfällen. Gemensamma genomgångar varvas med individuella instruktioner beroende på vald modell och material.

Förkunskaper som deltagarna behöver ha med sig

För att tillgodogöra sig kunskaperna på denna kurs har du gått grundkursen och/eller fortsättningskursen i drapering hos oss på Folkuniversitetet eller har liknade kunskaper om draperingstekniken sedan tidigare. Du har även god sömnadsvana.


Kursmaterial

Deltagarna får ta del av kursledarens egna kursmaterial.

Material att ta med till kursen

Deltagarna tar med sig sax, toiletyg (lakansväv i bomull) samt det tyg och sybehör (nål, tråd, knappar m.m.) som tillhör det plagg man valt att sy under kursen. Medtag även anteckningsbok, ev. mobilkamera. Till första tillfället tas även men bild/skiss med på det plagg man vill tillverka.

Länkar

Här hittar du hela vårens kursutbud

 

Kursledare

Christer Axelsson

Christer Axelsson har en utbildning från den franska modeskolan Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Christer började som formgivare och har jobbat hos Dior, Christian Lacroix, Balenciaga med flera. Sedan 12 år undervisar han i formgivning, kollektionsarbete, skapande på docka och drapering på docka på skolor som Borås högskola, Beckmans Modeskola, Forsbergs Skola, Dramatiska institutet och Konstfack. Sedan 15 år arbetar han som ansvarig tillskärare på kostymavdelningen på Dramaten.

Christer har specialiserat sig på lyxkonfektion Haute Couture och teaterkläder både vad gäller design och konstruktion.

Christer Axelsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
10 sep 2024 - 17 dec 2024
Tisdag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
tis 10 sep 2024 kl 18:00-21:00
  • tis 24 sep 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 8 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 22 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 5 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 19 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 3 dec 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 17 dec 2024 kl 18:00 - 21:00
Plats
Holländargatan 38, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
116445
Pris
4200 kr