Drapering special – klänning/blus-med sömnad och materialkunskap

Plats Stockholm

En specialkurs i drapering - en mönsterkonstruktionsteknik direkt på provdocka där vi även syr upp plagget som vi ritat samt lär oss materialkunskap och detaljerad sömnadskunskap för en perfekt finish av plagget. Vi skapar modeller av klänning eller blus.

Boka nu

Kursen är en fördjupning av grund- och fortsättningskursen i drapering. Du går denna kurs för att utveckla dina kunskaper i att skapa personliga mönster direkt på provdocka. Du får kunskap om hur du syr upp ditt mönster och vilka material/tyger som passar för olika typer av plagg. Kursen hålls på svenska / in Swedish.

För att tillgodogöra sig kunskaperna på denna kurs har du gått grundkursen och/eller fortsättningskursen i drapering hos oss på Folkuniversitetet eller har liknade kunskaper om draperingstekniken sedan tidigare. Du har även god sömnadsvana. Deltagare behöver mellan kurstillfällen arbeta på sina plagg hemma.

Innehåll

På kursen får du kunskaper i hur du skapar ett korrekt plagg efter egen modell och i passande material. Vi arbetar med draperingsteknik för att skapa mönstret av klänning eller blus. Du lär dig även tekniska sömnadsdetaljer för att skapa en avancerad slutfinish på plagget.


1. De två första kurstillfällena tillverkar vi vårt personliga mönster/plaggmodell genom draperingsteknik på provdocka. Vi skapar plaggmodell av klänning eller blus.
2. Kommande kurstillfällen ägnas åt att sy upp sin modell.
3. Vi lär oss olika tekniska sömnadsdetaljer som passar den personliga plaggmodellen.
4. Varje kurstillfälle innehåller materialkunskap och egenskaper för olika textilier.

Mål

Efter denna kurs kan du skapa plagg- klänning eller blus efter personliga mått och kan välja rätt material för modellen samt att sy upp mönstret till ett plagg med perfekt finish och de rätta sömnadsdetaljerna.

Undervisningsform

Gruppen består av högst 6 deltagare. Kursen går varannan vecka jämna veckor. Deltagare behöver arbeta med sina uppgifter hemma mellan kurstillfällen. Gemensamma genomgångar varvas med individuella instruktioner beroende på vald modell och material. Kursen gör uppehåll v. 14 för Påsk.

Förkunskaper som deltagarna behöver ha med sig

För att tillgodogöra sig kunskaperna på denna kurs har du gått grundkursen och/eller fortsättningskursen i drapering hos oss på Folkuniversitetet eller har liknade kunskaper om draperingstekniken sedan tidigare. Du har även god sömnadsvana.

Kursmaterial

Deltagarna får ta del av kursledarens egna kursmaterial.

Material att ta med till kursen

Deltagarna tar med sig sax, toiletyg (lakansväv i bomull) samt det tyg och sybehör (nål, tråd, knappar m.m.) som tillhör det plagg man valt att sy under kursen. Medtag även anteckningsbok, ev. mobilkamera. Till första tillfället tas även men bild/skiss med på det plagg man vill tillverka.

Länkar

Höstens alla kurser i sömnad

 

Kursledare

Christer Axelsson

Christer Axelsson har en utbildning från den franska modeskolan Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Christer började som formgivare och har jobbat hos Dior, Christian Lacroix, Balenciaga med flera. Sedan 12 år undervisar han i formgivning, kollektionsarbete, skapande på docka och drapering på docka på skolor som Borås högskola, Beckmans Modeskola, Forsbergs Skola, Dramatiska institutet och Konstfack. Sedan 15 år arbetar han som ansvarig tillskärare på kostymavdelningen på Dramaten.

Christer har specialiserat sig på lyxkonfektion Haute Couture och teaterkläder både vad gäller design och konstruktion.

Christer Axelsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
3 sep 2024 - 10 dec 2024
Tisdag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
tis 3 sep 2024 kl 18:00-21:00
  • tis 17 sep 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 1 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 15 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 29 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 12 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 26 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tis 10 dec 2024 kl 18:00 - 21:00
Plats
Holländargatan 38, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
116444
Pris
4200 kr