Mönsterkonstruktion - grundmallar sommar intensiv

Plats Stockholm

På den här kursen i mönsterkonstruktion lär du dig konstruera grundmönster för liv, kjol och byxa från måttagning till färdigt mönster steg för steg.

Boka kursen nu

Vill du sy en kjol som sitter som en smäck, byxor med perfekt passform eller en skjorta med de rätta detaljerna? På den här kursen lär dig grunderna för mönsterkonstruktion med korrekt måttagning, rita upp olika mönsterdelar och att föra över måtten på mönsterdelarna för att skapa personliga mönster. Kursen innehåller grunduppställningar för att rita mönster för kjol, byxa och liv samt genomgång av termer och verktyg för att skapa korrekta mönster. Du ritar mönster både i skala 1:4 och i full sala 1:1 och skapar ritningar av olika modeller och plagg. Och om du hinner - även ta fram mönster med dina personlig mått.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av sömnad och av att sy efter färdig mönstermall.

Mål

Du kommer att kunna rita och beräkna grundkonstruktionerna för Kjol, Byxa och Liv och använda dessa i framtidens sömnadsprojekt och mönsterkonstruktion. Efter avslutad kurs har du kunskap om korrekta termer som används i ämnet, samt en kunskap i hur man tar korrekta mått på kroppen och för över dessa på mönsterdelarna.

Innehåll

Kursen innehåller grunduppställningar för Kjol, Byxa och Liv samt genomgång av korrekta termer och verktyg för att kunna genomföra dessa. Vi arbetar i 1/4 skala. Möjlighet att göra stora mönster och sy upp provplagg mot slutet av kursen.

Undervisningsform/kursupplägg

Kursdeltagarna har både gemensamma genomgångar och arbetar under individuell handledning. Lärarledda genomgångar tillsammans med frågor och eget arbete för lektionerna framåt. Möjlighet finns att låna kurslitteratur under lektionstid, detta får på grund av copyright skäl ej kopieras eller lånas hem. Du kan beställa boka själv via förlaget, kursledaren informerar om detta.

Kurslitteratur

Vi använder boken "Mönster och Konstruktioner för damkläder".

Lokal

Kursen bedrivs i fullt utrustade salar för textil verksamhet.

Utvecklingsmöjligheter

Om du vill lära dig mer om mönsterkonstruktion erbjuder vi kursen Mönsterkonstruktion - fortsättning där du lär dig att konstruera mer detaljer som fickor och veck, kragar m.m. Om du vill sy upp dina egna kläder kan du efter kursen gå Folkuniversitetets klädsömnadskurser som erbjuds löpande. Vi har även kurser i Drapering och Ritning av plaggskisser i Illustrator.

Sagt av tidigare deltagare

Mycket bra! Lärde mig mycket redan vid första kurstillfället.

Kursledare

Sandra Lundberg

Sandra håller kurser i sömnad och återbruk samt mönsterkonstruktion. Hon startade sin mångåriga utbildning inom det textila fältet på folkhögskola i sömnad och mönsterkonstruktion samt vävning. Vilket förde henne vidare till högskolan och kandidatutbildningen på HDK Steneby där hon antog en mera konstnärlig textil inriktning som några år senare resulterade i en Master in Fine Arts på Konstfack.

När Sandra inte undervisar ägnar hon sig åt konstnärlig verksamhet inom det textila fältet. Hon har även arbetat som teaterskräddare i flertalet små och stora teaterproduktioner.

– Jag fascineras av använda kläder och textilier och jag älskar att återbruka kläder och textiler samt att virka och brodera. Jag tror på det kreativa skapandets förmåga att föra människor samman. Målet är att varje deltagare ska känna lust inför att fortsätta utveckla individuella projekt och att det bara är fantasin som sätter gränser. 

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
11 jul 2022 - 15 jul 2022
Må 10:00 - 15:15
Ti 10:00 - 15:15
On 10:00 - 15:15
To 10:00 - 15:15
Fr 10:00 - 15:15
Tillfällen
5
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
30
Kurs-ID
1134252
Pris
3175 kr