Tillskärarlinjen - Intresseanmälan

Plats Lund

Lär dig hantverket bakom tillskärning, mönsterkonstruktion och skrädderi. Detta är en kurs med fokus på det praktiska arbetet.

Intresseanmälan

Obs! Anmälan är inte bindande till denna kursbokning. Du kommer inte få någon faktura.

Gör en intresseanmälan via länken nedan om du vill få förhandsinformation inför nästa kursstart.


Lär dig skapa dina egna kläder, från att rita modeller och mönster till att sy egna och skapa en egen kollektion på denna praktiskt inriktade deltidsutbildning.

Du kommer att göra egna modeller i full skala. Då får du en betydligt större förståelse och känsla för hur en modell fungerar som plagg, jämfört med modeller enbart i ¼ -skala, vilket är vanligt på liknande utbildningar.

Nästa kursstart på Tillskärarlinjen är september 2022. Gör en intresseanmälan via länken nedan för att få förhandsinformation inför nästa kurs eller kontakta oss om du är intresserad av att starta mitt i terminen.

Innehåll

 • Grundformer till olika plagg efter egna mått och i naturlig storlek
 • Utveckling av grundformerna till olika modeller i mönster och i naturlig storlek
 • Detaljsömnad
 • Materiallära
 • Tillskärning och sömnad av egna modeller
Du gör en egen kollektion bestående av fem plagg: byxa, kjol, blus, klänning och ytterplagg.

Mål

Du ska lära dig
 • behärska grunderna för tillskärning
 • konstruera grundmönster efter personliga mått
 • förändra grundmönster till modeller och färdigsydda plagg efter egen design
 • om olika tyger och material

I sömnad får du vägledning i allt från enkel sömnad till avancerat skrädderi, beroende på dina förkunskaper och önskemål.

Arbetsformer

Mestadels praktiskt arbete med individuell handledning. Du gör löpande hemuppgifter som lämnas till läraren.
Du arbetar med egna projekt under senare delen av kursen. Läraren hjälper dig att anpassa dina projekt så att du ska nå dina mål.

Du kan välja att gå hela utbildningen och få diplom efter fullbordad kurs och godkända arbetsuppgifter. Du kan även välja att gå:

 • 1 dag/vecka, pris 8 445 kr
 • 2 dagar/vecka, pris 15 445kr kr


Målgrupp/Förkunskaper

För dig som vill söka någon högre textilutbildning och/eller har planer på yrkesverksamhet inom modedesign och skrädderi. Även du som av andra skäl vill lära dig mer inom tillskärning och sömnad är naturligtvis välkommen.
Du behöver inga särskilda förkunskaper, bara rätt engagemang och ett stort intresse.

Material

Visst grundmaterial som mönsterpapper och provtyg ingår i kursavgiften. Egna tyger för färdigsydda plagg står du för själv. Varje deltagare behöver också ha en ”grundutrustning” bestående av miniräknare, liten vinkellinjal, egen nål och tråd, knappnålar, suddgummi, måttband, mjuk och hård blyertspenna samt pärmar och plastfickor för material och ¼ -modeller.

Diplom utfärdas efter fullbordad kurs du kan även gå påbyggnadsterminer. Läs mer om detta under Utvecklingsmöjligheter nedan.

Då undervisningen består av mycket individuell handledning finns det möjlighet att gå kursen deltid och att påbörja kursen med flexibel start. Kontakta oss för mer information.

Du kan dela upp kursavgiften i upp till fyra inbetalningar under pågående termin. Meddela vad du önskar vid anmälan.

Utvecklingsmöjligheter

Med arbetsprover från kursen har du möjlighet att söka högre utbildningar inom området.
Du kan gå en andra termin parallellt och tillsammans med en nystartad grupp. Du får då individuell handledning och får uteslutande arbeta med egna modeller.
En andra termin kan vara inriktad på enbart tillskärning eller skrädderi. Du kan då erhålla diplom som direktris alternativ för skrädderisömnad.

Möjligheter finns också att gå kompletterande kortkurser som t.ex. Gör din egen provdocka och Modellteckning under ledning av kunniga lärare från Folkuniversitetet.

Kursledare

Margareta Gharbi

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Lund

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
05 sep 2022
Tillfällen
56
Studietimmar
280
Kurs-ID
1120094
Pris
27995 kr