Detaljsömnad

Plats Stockholm

Här kan du utveckla dina sömnadskunskaper genom att koncentrera dig på olika detaljer i sömnad. Du får lära dig hur du syr i blixtlås och hur du syr gylfar, kragar och knäppningar. Två tillfällen 9 + 16 september.

Boka kursen nu

Målgrupp

Kursen vänder sig både till deltagare som syr kläder på sin fritid och vill att de ser välsydda ut och till dig som planerar att gå en utbildning i sömnad och/eller mönsterkonstruktion och behöver bygga på med kunskaper i detaljsömnad.

Mål

Efter kursen skall du ha fått fördjupade kunskaper i hur du arbetar med olika sömnadsdetaljer på olika plagg.

Innehåll

Du syr olika detaljer inspirerade av det aktuella modet. Exempel på detaljer som du kan arbeta med:

 • Vanligt blixtlås
 • Osynligt blixtlås
 • Gylf
 • Krage
 • Passpoalerad ficka
 • Utanpåliggande ficka
 • Gubbficka
 • Ärmsprund med manschett
 • Ärmisättning
 • Halsinfodring med sprund
 • Handsömmar
 • Knapphål

Koncentrationen ligger enbart på detaljsömnaden. Inga färdiga plagg sys. Dessa kunskaper gör att dina plagg kommer att se välsydda och snygga ut.

Material

Material ingår inte i kursavgiften. Utförlig materialista meddelas vid bokning.

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av 5-8 deltagare. Ledaren har gemensamma genomgångar samt ger individuell handledning.Två tillfällen 9 + 16 september.

Utvecklingsmöjligheter

Vill du vidareutveckla din sömnad kan du gå någon av de mer allmänna kurserna i klädsömnad.

Kursledare

Verksamheten drivs av ledare med gedigen och relevant utbildning inom ämnet.

Covid 19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Nilla Lénárt

Nilla har arbetat på Folkuniversitetet sedan 1999 och undervisar framförallt i klädsömnad men även i detaljsömnad och bh-sömnad. Hon håller även introduktionskurser för dem som är nyfikna på sömnad och vill ha en grund att bygga vidare på.

–Jag vill förmedla glädjen och kunskapen kring sömnaden på ett lugnt, metodiskt och tydligt sätt, så att andra också kan få möjlighet att utveckla sin kunskap. Att deltagare återkommer till kurserna och ibland även tar med sig vänner och bekanta ser jag som ett bevis på att det jag förmedlar i form av kunskap och sömnadsglädje verkligen uppskattas, säger Nilla.

Hon har utbildning i olika typer av klädsömnad samt mönsterkonstruktion både från Folkuniversitetet och från Linköpings Universitet. Nilla jobbar även i grundskolan som slöjdlärare.

–Det är viktigt att se varje individs önskemål och vilja att lära, och utgå ifrån vars och ens grundkunskaper att bygga vidare på. Det finns många önskemål kring varför man väljer att gå en kurs och det vill jag möta upp, säger Nilla.

Nilla Lénárt

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
02 sep 2020 - 16 sep 2020
On 18:30 - 21:30
Tillfällen
2
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
14
Kurs-ID
1075255
Pris
1375 kr