Målgrupp
För dig som vill lära dig sy i trikåtyg på din vanliga symaskin. Du behöver behärska symaskinen och kunna följa ett mönster.
Syfte
Du lär dig hur man kan använda sin vanliga symaskin till att sy i stretchiga trikåtyger.
Mål
Att lära sig olika sömmar och tekniker på en vanlig symaskin för att sy i olika sorters trikåtyger.
Beskrivning/innehåll
Vi provar olika sömmar och går igenom olika sömnadstekniker i trikå. Vi lär oss symaskinens olika funktioner för trikåsömnad och vilka synålar som ska använda. Du får tips om hur du kan kombinera och utnyttja olika material för ett bra slutresultat. Du kan även använda ett större trikåplagg för att sy om till ett mindre plagg, t.ex. från collagetröja till babyplagg.
Arbetssätt
Varje kurstillfälle innehåller ett sömnadsmoment som vi lär oss men undervisningen kommer också anpassas efter varje deltagares kunskapsnivå. Kursen går 3 kurstillfällen 25/1 + 1/2 + 15/2 onsdagar.
Studiematerial
Material ingår inte i kursavgiften. Du tar med dig det trikåtyg, sybehör och mönster som du behöver och vill arbeta med. Tänk på att det mönster du ska använda ska vara anpassat för trikåtyg (fråga i butiken) Syr du i trikå för första gången är det bra om du väljer ett stadigare trikåtyg. Tvätta helst tyget före 1:a kurstillfället. Som studiematerial använder vi detaljer från boken Sy kläder i mjuka tyger -Åsa Lennartsson Kursledaren kommer också dela inspiration från olika mönstertidningar egna arbeten.
Länkar
Alla kurser i klädsömnad våren 2023
Kursledare
Marianne Faber
Marianne har gått textillärarutbildning och utbildning i mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin och har arbetat som textillärare i många år både på grundskolan och med vuxna. Idag driver hon eget företag där hon syr beställningar och utför ändringssömnad.
"Jag försöker återanvända så mycket textilt material som möjligt i mina produkter. Jag gillar tillfredsställelsen man får genom att kunna skapa något själv och på så sätt få unika plagg."
"Mitt mål med undervisningen är att kunna dela med mig av mina erfarenheter och kunskap som jag skaffat mig under lång tid som textillärare och sömmerska i min egen verksamhet."

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm