Mönsterkonstruktion grund

Plats Stockholm

På den här kursen i mönsterkonstruktion lär du dig konstruera grundmönster för liv, kjol och byxa från måttagning till färdigt mönster steg för steg.

Boka nu

 

Vill du sy en kjol som sitter som en smäck, byxor med perfekt passform eller en skjorta med de rätta detaljerna? På den här kursen lär dig grunderna för mönsterkonstruktion med korrekt måttagning, rita upp olika mönsterdelar och att föra över måtten på mönsterdelarna för att skapa personliga mönster. Kursen innehåller grunduppställningar för att rita mönster för kjol, byxa och liv samt genomgång av termer och verktyg för att skapa korrekta mönster. Du ritar mönster både i skala 1:4 och i full sala 1:1 och skapar ritningar av olika modeller och plagg. Och om du hinner - även ta fram mönster med dina personlig mått.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av sömnad och av att sy efter färdig mönstermall.

Mål

Du kommer att kunna rita och beräkna grundkonstruktionerna för Kjol, Byxa och Liv och använda dessa i framtidens sömnadsprojekt och mönsterkonstruktion. Efter avslutad kurs har du kunskap om korrekta termer som används i ämnet, samt en kunskap i hur man tar korrekta mått på kroppen och för över dessa på mönsterdelarna.

Innehåll

Kursen innehåller grunduppställningar för Kjol, Byxa och Liv samt genomgång av korrekta termer och verktyg för att kunna genomföra dessa. Vi arbetar i 1/4 skala. Möjlighet att göra stora mönster och sy upp provplagg mot slutet av kursen.

Undervisningsform/kursupplägg

Kursdeltagarna har både gemensamma genomgångar och arbetar under individuell handledning. Lärarledda genomgångar tillsammans med frågor och eget arbete för lektionerna framåt. Möjlighet finns att låna kurslitteratur under lektionstid, detta får på grund av copyright skäl ej kopieras eller lånas hem, dock kan de köpas till ett självkostnadspris och behålls då efter avslutad kurs. Kursen gör uppehåll för v19 Kristihimmelsfärd.

Kurslitteratur

Vi använder boken "Mönster och Konstruktioner för damkläder" av Inger Öberg. Boken går att köpa under kursen.

Lokal

Kursen bedrivs i fullt utrustade salar för textil verksamhet.

Utvecklingsmöjligheter

Om du vill sy upp dina egna kläder kan du efter kursen gå Folkuniversitetets klädsömnadskurser som erbjuds löpande. Vi har även kurser i Drapering.

Sagt av tidigare deltagare

Mycket bra! Lärde mig mycket redan vid första kurstillfället.

Alla sömnadskurser våren 2024

Kursledare

Sandra Lundberg

Sandra håller kurser i sömnad och återbruk samt mönsterkonstruktion. Hon startade sin mångåriga utbildning inom det textila fältet på folkhögskola i sömnad och mönsterkonstruktion samt vävning. Vilket förde henne vidare till högskolan och kandidatutbildningen på HDK Steneby där hon antog en mera konstnärlig textil inriktning som några år senare resulterade i en Master in Fine Arts på Konstfack.

När Sandra inte undervisar ägnar hon sig åt konstnärlig verksamhet inom det textila fältet. Hon har även arbetat som teaterskräddare i flertalet små och stora teaterproduktioner.

– Jag fascineras av använda kläder och textilier och jag älskar att återbruka kläder och textiler samt att virka och brodera. Jag tror på det kreativa skapandets förmåga att föra människor samman. Målet är att varje deltagare ska känna lust inför att fortsätta utveckla individuella projekt och att det bara är fantasin som sätter gränser. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
11 apr 2024 - 30 maj 2024
Torsdag
Antal tillfällen
7
Första tillfället
tor 11 apr 2024 kl 17:30-20:30
  • tor 18 apr 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tor 25 apr 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tor 2 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tor 16 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tor 23 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tor 30 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
28
Kurs-ID
110330
Pris
3550 kr