Uppdatera din garderob - sy om & ändra

Plats Stockholm

Klädsömnad med ändringssömnad. Gör om dina gamla plagg så de blir som nya! Både second hand eller nytt kan behöva justeras för att få bra passform. Här lär du dig knepen och får hjälp och råd att göra ändringssömnad.

Boka kursen nu

För vem?

Kursen passar dig som vill få tips på hur du med små ändringar kan anpassa ett plagg efter dina mått och önskemål. Det kan handla om att ta in eller lägga ut (t.ex. midja), förändra kring partier som axel eller ärm eller anpassa plaggets längd efter hur du vill ha det. Ändringarna görs i första hand på symaskin.

Förkunskaper

Du behöver kunna hantera en symaskin. Undervisningen sker till stor del individuellt och anpassas efter varje deltagares nivå.

Mål

Kursens mål är att du lär dig att göra ändringar som kan vara återkommande för dig när det gäller kläder. Då kan du lättare köpa eller återanvända plagg som inte passar på pricken. Genom att justera ett eller flera plagg får du grundläggande kunskaper i att ändra kläder. Du lär dig också om vilka möjligheter som finns att anpassa plagg till dina individuella mått och kroppsform.

Innehåll

  • Vanliga typer av ändringar
  • Du får tips och råd om vad du ska tänka på när du vill förändra olika typer av plagg.
  • Hur kan du ta in eller lägga ut så att det blir snyggt? Hur kan du justera en del av ett plagg som urringningen, axelpartiet eller liknande?
  • Tips och råd
  • Vanliga missar och smarta knep.
Individuell handledning. Nybörjare gör enklare ändringar på plagg de har med sig. Har du redan erfarenhet väljer du vad du vill ändra på dina plagg utifrån dina egna förkunskaper.

Material

Material ingår inte i kursavgiften. Du tar med dig de sybehör du behöver. Du tar även själv med dig 1-2 plagg du vill ändra.

Undervisningsform/kursupplägg

Teoretiska genomgång och praktiska visningar varvas med att kursdeltagarna arbetar med sina egna plagg under individuell handledning. Våra sömnadssalar har stora arbetsytor, symaskiner, pressbord, overlock och provdockor. Kursen pågår måndag-torsdag 5-8 juli.

Kursledare

Ulla-Karin Gustafsson

Covid 19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Kursledare

Ulla-Karin Gustafsson

Ulla-Karin har lång erfarenhet av sömnad och har själv sytt ända sedan hon gick i mellanstadiet. På Folkuniversitetet har Ulla-Karin kurser i både klädsömnad och ändringssömnad vilket ligger henne varmt om hjärtat och som hon utvecklat till sin specialitet.

Ulla-Karins stora intresse för klädsömnad och passionen för mode tog henne som 21-åring till Italien där hon öppnade en egen syateljé för att sälja sina plagg vidare till olika små boutiquer. 1980 flyttade Ulla-Karin hem igen och öppnade en syateljé i Stockholm där man sydde kollektioner till privatpersoner och hade stora modevisningar runt om i hela Sverige. I dag driver hon fortfarande en mycket liten ateljé med måttbeställning för sina kunder. 

- Jag har svårt att tänka mig en dag utan sömnad. Mitt stora intresse är mode och skapande. Därför är det roligt att kunna förmedla vidare min erfarenhet inom ämnet och arbeta som kursledare på Folkuniversitetet.

Ulla-Karin Gustafsson, kursledare klädsömnad

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
05 jul 2021 - 08 jul 2021
Må 10:00 - 14:00
Ti 10:00 - 14:00
On 10:00 - 14:00
To 10:00 - 14:00
Tillfällen
4
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1098387
Pris
2100 kr