Virkning - mönsterbild med flerfärgsvirkning

Plats Stockholm

En fortsättningskurs i virkning för dig som kan grunderna i virkning och vill utveckla dina kunskaper och lära dig tekniken flerfärgsvirkning - att virka med garn i flera färger och att skapa en mönsterbild.

Boka nu

Mål

Att lära sig använda garn i flera färger och lära sig tekniken flerfärgsvirkning för att skapa mönsterbilder på egna produkter.
     
Innehåll

Vi lär oss att:
- virka med flera färger
- byta färg
- mäta masktäthet
- följa ett mönster


Under kursen virkar vi ett gemensamt mönster Ketre - päron för att lära oss att virka mönsterbilder och att använda flera färger. Vi tillverkar en necessär i tekniken flerfärgsvirkning.

Kursupplägg

Kursen är för dig som redan kan virka och som vill utveckla din virkteknik. Kursen består av kurs 2 lördagar.

Vi lär oss hur man byter färg under arbetet och att mäta masktäthet. Därefter går vi tillsammans igenom mönstret som vi ska virka. Deltagarna får välja färg på garn och börja att virka mönstret. Beroende på tid påbörjas arbetet av necessären.

Efter den inledande lördagen får man fortsätta virka på necessären hemma om man önskar och vi möts en lördag till veckan därpå för att virka vidare och lära oss tekniken fullt ut. Är man en snabb virkare finns möjlighet att i stället göra en större produkt som ett kuddfodral eller en väska. Sista kurstillfället går vi igenom hur man kan avsluta sitt arbete genom att t.ex. sy på dragkedja eller montera band för att göra en väska.

Studiematerial

Kursledaren tillhandahåller virkmönstret Ketre - päron. Deltagarna tar med sig eget garn och egen virknål i storlek 1,5 - 2 mm. Du väljer själv dina färger på garnet. Köp merceriserat bomullsgarn i storlek 8/4 och tre olika färger.

För en ryggsäck rekommenderas att du tar med dig ca. 200g i färg 1 + 100 g i färg 2 + 50 g i färg 3.

För en necessär rekommenderas 150 g i färg 1 + 75 g i färg 2 + 30 g i färg 3.

Kursledare

Amanda Calbucura Marklund

Amanda är en Mapuche och samisk virkdesigner under namnet ÑukeNïejte. Hon designar bland annat mönster för Järbo garn och har publicerats i internationella magasin. I grunden är hon utbildad kulturvetare och har virkat större delen av sitt liv.

"För mig har kunskapen om handarbete ärvts, såsom det gör inom urfolkskulturer och alltid varit en självklar del av mitt liv. Virkningen innehar kvaliteter som ger utrymme för lugn, eftertanke och kreativitet. Min önskan är att visa alla möjligheter som finns inom virkningen och inspirera till att våga prova nytt och utmana sina kunskaper. Virkningen inte har några gränser!"

Foto på Amanda Calbucura. Hon har långt mörkt hår och en gul tröja.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
13 maj 2023 - 20 maj 2023
Lördag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 13 maj 2023 kl 10:00-14:00
  • lör 20 maj 2023 kl 10:00 - 14:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
103755
Pris
1800 kr