Virkning - virka mormorsrutor Nyhet!

Plats Stockholm

En kurs under tre kvällar för dig som kan grunderna i virkning och vill lära dig virka mormorsrutor. Lär dig olika modeller och mönster för att skapa dina egna plädar, överkast eller plagg.

Boka kursen nu

Förkunskaper

För dig som kan grunderna i virkning men som vill utveckla sina kunskaper och teknik genom att specifikt lära sig virka olika former av mormorsrutor.

Mål

Du lär dig att virka den klassiska mormorsrutan, något som är lite av virkningens signum. Du kommer även att utforska olika varianter av denna klassiska modell. Du har vid avslutad kurs påbörjat ett virkprojekt som du kan fortsätta virka vidare på.

Innehåll

I den här kursen kommer du att lära dig virka mormorsrutor, en klassiker inom virkningen. Du kommer också att lära dig olika sätt att montera rutorna på. Under kursen kommer vi tillsammans också titta på olika produkter man kan göra av mormorsrutor som till exempel filtar, men även andra produkter som plagg eller accessoarer.

  • Vi går igenom och lär oss grundmaskorna så att alla känner att de behärskar dessa.Vi lär oss läsa mönsterdiagram för mormorsrutor, och även jämföra olika varianter och mormorsrutan och hur man kan skapa och designa olika modeller.
  • Vi tar reda på mormorsrutans historia, och inspireras av den uppsjö av olika varianter av mormorsrutor som existerar och hur de används.

Hemuppgifter kan förekomma i form av uppmuntran att virka mellan gångerna. Detta anpassas efter gruppens önskemål och intresse.

Material

Garn att provirka med ingår i kursen. Du behöver själv ha med dig garner i de olika fäger du sedan vill virka dina rutor i och virknålar i ett par olika grovlekar, papper (även rutat), penna, suddgummi, sax och måttband.

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av upp till 8 deltagare. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma genomgångar samt individuell handledning. Teori och praktik varvas. Tre onsdagskvällar med en veckas mellanrum. 16/11 + 30/11 + 14/12.

Kursledare

Maria Yvell

Kursledare

Maria Yvell

Maria är virkare, textilkonstnär och gerillaslöjdare under namnet Virka dygnet runt. Hon är även en av grundarna till Gerillaslöjdsfestivalen och driver Virkpodden. Hon håller även kurser och workshops, både i virkning och gerillaslöjd och föreläser om slöjdaktivism.

- Virkningen kom in i mitt liv lite av en slump hösten 2013 men jag kände direkt att det här var något för mig och sögs in i virkningen, och har blivit kvar sedan dess. Jag drivs av att få vara kreativ, men också mötet med alla människor som är en stor drivkraft och glädje.

Målet med kursen är enligt Maria att visa på den potential och bredd som virkningen har. Det är en kreativt tillåtande teknik där du kan välja att följa mönster eller virka helt fritt. Du kan skapa allt ifrån gulliga små djur och saker till barn till stora textila verk, och allt däremellan.

-Det här hoppas jag självklart på att fler ska uppmärksamma genom att lära sig virka.

Maria Yvell

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
16 nov 2022 - 14 dec 2022
On 18:00 - 21:00
Tillfällen
3
Plats
Holländargatan 38, 11136 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
1139746
Pris
1500 kr