Tovning nybörjarkurs

Plats Stockholm

En grundkurs för dig som vill prova på och lära dig att tova. Vi gör ett enklare bruksföremål och lär oss om materialet ull. Under tre heldagar skapar vi i ull.

Boka kursen nu

Målgrupp

En kurs för dig som vill prova på tovning som hantverksform och lära dig grundläggande teknik samt hur materialet fungerar.

Mål

Målet är att deltagarna ska kunna fortsätta att tova och producera saker hemma efter kursens slut och lära sig grunderna i ullberedning och tovningstekniker och tillverka några användbara bruksföremål.

Innehåll

Detta är en grundkurs i tovning som vänder sig till alla som är intresserade av att lära sig ett gammalt hantverk för att tillverka användbara och dekorativa produkter i ull. Man behöver inga förkunskaper. Vi lär oss om ull och hur detta naturmaterial fungerar. Olika tovningstekniker på ett enkelt sätt så att vi snabbt kommer igång med att leka med former och producera användbara bruksföremål som nyckelring, tehuva och sittdyna. Vi använder blandtekniker som sömnad och pärlbroderi för att dekorera våra produkter. Varje kurstillfälle börjar med genomgång och inspiration och efter det jobbar deltagarna självständigt med handledning av kursledaren.

Material

Kursmaterialet som ingår i kursavgiften består av ull i olika färger, tovningsnålar samt såpa. Tag med sax, penna, skisspapper, grovt tyg till mall (typ jeans eller smärting), lite längre och kraftigare synål och broderinål, plastbunke och bricka som man kan slabba på. För dekor behövs pärlor, träkulor, tråd, knappar och garn. Detta tar man med sig själv. Det kommer också att finnas tovningsnålar som man kan få testa torrtovning med.

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av upp till 8 deltagare. Kursen bygger på gemensamma genomgångar av de olika arbetsmomenten och därefter eget arbete med stöd av läraren.

Studiematerial

Grunden för undervisningen utgår från böckerna: ” Idérik tovning” av Vibeke Saetre - Marit Gulbrandsen och ” Tovning : att göra filt av ull: sockar, vantar, mössor, hattar och fria dekorativa textilier” av Ågren, Carlsson, Netterlund, Edling och ” Filt i färger” av Tone Tvedt & Nina Tvedt Sliper. Böckerna finns att bläddra i och hämta inspiration ifrån under kurstillfällena.

Kursledare

Maria Larsson som har en Master of Fine Arts examen i textil från Konstfackskolan.

Kursledare

Maria Larsson

Maria Larsson har alltid varit förtrollad av garn, tråd, färger och textila material. Det började med att hon fick sitta med och brodera i mormors syjunta när hon var riktigt liten.

Under högstadiet valde Maria ullberedning med växtfärgning och tovning som tillvalsämne. Sedan blev det Nyckelviksskolan textil och Konstfack textil där hon tog en Mastersexamen på 90-talet. 

Förutom att ha kurs hos oss jobbar Maria bl.a. som bildlärare i grundskolan och utbildar elever på YH i ämnen som marknadsföring, materiallära och färg och form. Hon har också ett eget formgivningsföretag och designar just nu skyltdockor!

– Jag brinner för färg och form och estetik och att hitta balans och harmoni i olika uttryck, utforska material och tekniker.

Vilket är ditt mål med undervisningen?

– Att coacha och inspirera andra i det lustfyllda i att skapa former och kombinera färger i ett eget uttryck och visa på möjligheterna i materialet för att göra egna produkter. Att utforska tillsammans och ta tillvara på gruppens erfarenheter för att skaffa sig kunskaper för att jobba vidare på egen hand efter kursens slut. 

Maria Larsson

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
27 jun 2022 - 29 jun 2022
Må 10:00 - 15:00
Ti 10:00 - 15:00
On 10:00 - 15:00
Tillfällen
3
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
21
Kurs-ID
1133979
Pris
2300 kr