Virkning för nybörjare 3 lördagar

Plats Stockholm

Vill du komma igång med att virka? På den här kursen lär du dig virkning från grunden. Du lär dig grundmaskorna, samt att läsa virkmönster.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Det här är en nybörjarkurs och du behöver inga förkunskaper. Kursen vänder sig även till dig som är nyfiken på att virka, både nybörjare och de som virkat tidigare och vill komma igång igen. .

Mål

Att lära ut virkning och visa på teknikens bredd och potential. Att deltagarna lär sig grunderna i virkningen och har fått med sig en nyfikenhet kring tekniken och en vilja att fortsatt utforska virkningen. Vid avslutad kurs ska deltagarna känna att de behärskar grunderna i virkning, inklusive kan läsa virkmönster men också våga att virka fritt.

Innehåll

I kursen kommer du att få lära dig grundmaskorna, samt att läsa virkmönster, både som löpande text och som diagram. Genom kreativa virkövningar lär du dig att virka med grundmaskorna, och du kommer även att få prova på enklare virktekniker.

Genomgång av grundmaskor och enklare tips som underlättar virkningen. Vi provar olika kreativa virkövningar som på ett lekfullt sätt låter kursdeltagarna använda sig av maskorna och känna på tekniken. Praktiskt kommer vi också att titta på virkmönster för att deltagarna ska lära sig förkortningar, symboler och att läsa diagram. Avslutningsvis kommer du också att få prova enklare virktekniker. Hemuppgifter kan förekomma i form av uppmuntran att virka mellan gångerna, men också att själv leta fram ett enklare virkmönster. Detta anpassas efter gruppens önskemål och intresse.

Material

Garn att provvirka med ingår i kursen. Du behöver själv ha med dig virknålar i ett par olika grovlekar, papper (även rutat), penna, suddgummi, sax och måttband.

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av upp till 10 deltagare. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma genomgångar samt individuell handledning. Teori och praktik varvas.

Kursledare

Maria Yvell

Maria är virkare, textilkonstnär och gerillaslöjdare under namnet Virka dygnet runt. Hon är även en av grundarna till Gerillaslöjdsfestivalen och driver Virkpodden. Hon håller även kurser och workshops, både i virkning och gerillaslöjd och föreläser om slöjdaktivism.

- Virkningen kom in i mitt liv lite av en slump hösten 2013 men jag kände direkt att det här var något för mig och sögs in i virkningen, och har blivit kvar sedan dess. Jag drivs av att få vara kreativ, men också mötet med alla människor som är en stor drivkraft och glädje.

Målet med kursen är enligt Maria att visa på den potential och bredd som virkningen har. Det är en kreativt tillåtande teknik där du kan välja att följa mönster eller virka helt fritt. Du kan skapa allt ifrån gulliga små djur och saker till barn till stora textila verk, och allt däremellan.

-Det här hoppas jag självklart på att fler ska uppmärksamma genom att lära sig virka.

Maria Yvell

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
14 maj 2022 - 28 maj 2022
Lö 10:00 - 14:00
Tillfällen
3
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
1114901
Pris
1750 kr