Yllebroderi - grundkurs

Plats Stockholm

Lär dig olika tekniker i yllebroderi såsom påsöm, schattersöm och applikation. Vi hämtar inspiration från kulturella yllebroderier. En introduktionskväll som följs av en helgkurs i yllebroderi.

Boka kursen nu

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av folkligt yllebroderi. Kunskap om de vanligaste sömmarna är önskvärd, men inte obligatorisk.

Innehåll

Vi går igenom och provar tre olika tekniker - bottensöm, schattersöm och applikation - utifrån egna skisser eller färdiga mönster. Vi bekantar oss med teknikernas historia inom det folkliga hantverket och tittar på exempel från folkdräkter och kuddar m.m för att hämta inspiration. Vi diskuterar även ylle som material, dess möjligheter och begränsningar, samt tittar på mer moderna exempel av yllebroderier med folklig inspiration.

Material

Ylletyg att brodera på och kläde till applikationer kommer att finnas att på kursen. Ett litet kompendium med mönsterblad ingår också. Du behöver själv ha med garn (ullgarn till broderi finns att tillgå på bland annat www.broderigarn.se), broderinålar i olika storlekar med spets och en liten brodersax samt papper, penna och suddgummi.

Undervisningsform/kursupplägg

En introduktionskväll som följs av en helgkurs med workshop. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma genomgångar och individuell handledning. Teori och praktik varvas.

Kursledare

Shamiran är konstnär, vävare och konstbrodös med utbildning på Handarbetets Vänner. Hon vill skapa glädje i arbetet och få deltagarna att känna sig fria och lustfyllda. - För mig handlar det om att kunna välja teknik efter syfte. Det är viktigt att veta varför man väljer vissa tekniska lösningar (t.ex. i monteringsdelen) och veta vilka resultat valen ger.Kika gärna in på hennes instagram @Shami.se

Covid 19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra.

Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Kursledare

Shamiran Adam

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
13 aug 2021 - 15 aug 2021
Fr 14:00 - 16:30
Lö 10:00 - 15:00
Sö 10:00 - 15:00
Tillfällen
3
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
1099861
Pris
1850 kr