Sticka dina egna sockor

Plats Norrköping

Lär dig sticka strumpor lagom till höstens kyla sätter in. Du får prova olika modeller på hälar, tår och skaft. Kursen hålls i Norrköping med Johanna Wallin som mottagit mästarbrevet i handstickning 2020.

Boka nu

Beskrivning
Du får prova olika strumpmodeller med fokus på hälar, tår och skaft. Vi provar flera varianter och väljer ut våra favoriter och stickar ett par favoritstrumpor. Vi pratar också om varför de går sönder, hur man lagar dem och hur man gör dem extra slitstarka för att inte behöva laga så ofta.

Vi stickar provlappar och under varje tillfälle fokuserar vi på var sitt moment för att komma vidare mellan gångerna. Vi pratar lite om historiken kring tekniken och hur vi kan använda den i dagens moderna plagg och användningsområden. Många inspirationsplagg finns med. Garn och kursdokumentation ingår i kursen

Förkunskaper
Du bör kunna sticka räta och aviga maskor samt ha provat att sticka rundstickning.

Vad behöver jag ta med mig / förbereda: Strumpstickor eller rundstickor (om du stickar magic loop) i storlek 2.00, 2.5, 3.0. (Om du saknar stickor i någon av storlekarna så kan du låna.) Sax, säkerhetsnålar, papper och penna. Andra sticktillbehör som du brukar använda.

Om du vill ta med dig strumpgarn till första tillfället så går det bra, men om du vill prova olika garntyper och planera din strumpa och få hjälp med garnval, så ges möjlighet till detta under första tillfället. Garn att prova finns på plats. 
Förslag på garn till tunnare strumpor: Järbo Junior Raggi, Opal, Arwetta, eller annat garn med ca 25% syntet.
Förslag på garn till tjockare sockor: Järbo Raggi, Järbo mellanraggi, eller annat garn med ca 25% syntet.

Kursinnehåll

1:a tillfället • Genomgång av garnval, stickfasthet, passform och andra egenskaper på strumporna. Mönstrade, enfärgade eller randiga, vi provstickar och går igenom resultaten • Vi fokuserar på strumpans mudd och provar olika tekniker och modeller på strumpmuddar. • Val och start av muddarna till strumporna.

2:a tillfället • Genomgång av våra strumpmuddar och eventuella frågor sedan förra gången • Vi fokuserar på strumpans häl provar olika typer av hälar • Val och start av hälar till strumporna • Genomgång och planering av foten.

3:e tillfället • Genomgång av strumpornas hälar och eventuella frågor sedan förra gången • Vi fokuserar på olika typer av minskning för tån på strumporna. • Vi avslutar våra strumpor med att gå igenom tekniker för att fästa trådar, forma och få en riktigt snygg yta på strumporna.

Kursledare

Johanna Wallin

Johanna Wallin driver företaget knit2use och arbetar med handstickning i alla former, som författare, illustratör och kursledare.

En stark kärlek till ullgarner och små varma projekt har resulterat i böckerna Sticka småvarmt, Sticka mera småvarmt och Sticka Nordiska mönster. År 2020 tilldelades hon mästarbrev i handstickningsyrket. Mönsterstickning i alla former och färger är en ständig inspiration.

Johanna Wallin, lärare i stickning på Folkuniversitetet i Norrköping

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Kursperiod
11 apr 2024 - 25 apr 2024
Torsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
tor 11 apr 2024 kl 17:30-20:30
  • tor 18 apr 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tor 25 apr 2024 kl 17:30 - 20:30
Plats
Sankt Persgatan 95, 60232 NORRKÖPING
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
110679
Pris
1125 kr