Sticka vantar

Plats Norrköping

Lär dig sticka vantar och anpassa dem till din personliga stil. Kursen hålls av Johanna Wallin som mottagit mästarbrevet i handstickning 2020.

Boka nu

Beskrivning
En kurs om vantarnas olika moment. Vi provar flera varianter och väljer ut våra favoriter och stickar ett par favorit vantar. Vi pratar också om vilka typer av vantar som passar till olika aktiviteter, vilka garner som passar och konsten att inte få några hål när man stickar tummen. Vi kommer både att sticka provlappar och under varje tillfälle fokusera på var sitt av vantens moment för att kunna sticka vidare under tiden mellan dessa tillfällen.

Garn till provlappar och kursdokumentation ingår i kursen Vi pratar lite om historiken kring tekniken och hur vi kan använda det i dagens moderna plagg och användningsområden. Många inspirationsplagg finns med.

Förkunskaper
Du bör kunna sticka räta och aviga maskor samt ha provat på att sticka runt

Vad behöver jag ta med mig-förbereda
Strumpstickor eller rund stickor (om du stickar magic loop) i storlek 2.00, 2.5, 3.0 (om du saknar stickor i någon av storlekarna så kan du låna)
Sax, säkerhetsnålar, papper och penna Andra sticktillbehör som du brukar använda.

Om du vill ta med dig garn redan till första tillfället så går det bra men om du vill prova olika garn typer och planera dina vantar och få hjälp med garn val så gör vi det under första tillfället. Garn att prova finns på plats. 

Förslag på garn att ta med: Raumas Finull, Järbos 2-trådiga, Östergötlands ullspinneri Visjö, Ullcentrums 2-trådiga eller 3-trådiga mfl

Innehåll

1:a tillfället
• Genomgång av garnval, stickfasthet, passform och andra egenskaper på vantarna. Mönstrade, enfärgade eller randiga, vi provstickar och går igenom resultaten.
• Vi fokuserar på vantens mudd och provar olika tekniker och modeller på vantmuddar.
• Val och start av muddarna till strumporna


2:a tillfället
• Genomgång av våra vantmuddar och eventuella frågor sedan förra gången
• Vi fokuserar på vantens tumkil och provar olika typer av tumkilar
• Val och start av tumkil till vantarna


3:e tillfället
• Genomgång av vantarnas tumkilar och eventuella frågor sedan förra gången
• Vi fokuserar på olika typer av minskning för toppen av vanten eller varför inte göra fingervantar.
• Vi avslutar våra vantar med att gå igenom tekniker för att fästa trådar, forma och få en riktigt snygg yta på vantarna.

 

Kursledare

Johanna Wallin

Johanna Wallin driver företaget knit2use och arbetar med handstickning i alla former, som författare, illustratör och kursledare.

En stark kärlek till ullgarner och små varma projekt har resulterat i böckerna Sticka småvarmt, Sticka mera småvarmt och Sticka Nordiska mönster. År 2020 tilldelades hon mästarbrev i handstickningsyrket. Mönsterstickning i alla former och färger är en ständig inspiration.

Johanna Wallin, lärare i stickning på Folkuniversitetet i Norrköping

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Kursperiod
2 nov 2023 - 16 nov 2023
Torsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
tor 2 nov 2023 kl 17:30-20:30
  • tor 9 nov 2023 kl 17:30 - 20:30
  • tor 16 nov 2023 kl 17:30 - 20:30
Plats
Sankt Persgatan 95, 60232 NORRKÖPING
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
105964
Pris
1075 kr