Shibori med indigo

Plats Göteborg

Shibori är ett japanskt begrepp för reservagetekniker som används för att mönstra tyg. Tekniken går ut på att ett tyg viks, veckas, sys eller knyts ihop för att förhindra att färg tränger in i tyget under infärgningen.

Boka nu

Efter infärgningen avlägsnas knutar och trådar och när tyget slätas ut bildar de färgade partierna vita mönster mot färgad botten. Indigoplantan är en färgväxt som innehåller det blå pigmentet indigo. Färgpigment är inte vattenlösligt utan en speciell kemisk reaktion behöver skapas för att färgbadet skall bli till. Färgen framträder först på tyget när det reagerat med syre i luften

Målgrupp
Inga förkunskaper krävs. För dig som är intresserad av att lära dig mer om Shibori och att färga med indigo på textilier på ett dekorativt och hållbart sätt.

Mål
Att komma igång med Shibori och indigofärgning för att fortsätta med det i kommande projekt.

Innehåll
Den kunnige och inspirerande workshop-ledaren My Barklind berättar om Shibori, visar moment och handleder individuellt. Vi kommer att gå igenom steg för steg hur man gör en indigo kyp (förbereda färgämnen) Vika, vecka, knyta och förbereda tyger och plagg Färga tyger och plagg och om vi vill och hinner vika och färga igen för att skap lagereffekter.

Litteratur/material
I kursavgiften ingår en del material. Ta med dig tyger och plagg i lin, bomull, viskos, siden eller ull som du vill experimentera med. Om du har hemma kan man använda gummisnoddar, klädnypor, glasspinnar för att skapa mönster Alla textilier behöver vara tvättade innan processen så att färgen fäster. Ta även med diskhandskar med långt skaft då vi kommer att ha händerna i grytan med färgen och pigmenten sätter sig på huden och tar lång tid att få bort. Oömma kläder eller förkläde rekommenderas.

Kursledare

My Barklind

My Axelsson är utbildad Textildesigner från Textilhögskolan i Borås och har en konstnärlig master examen i Design från Högskolan för design och konsthantverk, HDK.

My har arbeta med textil, mönster och designprocesser både mot inrednings och mode industrin sedan examen 2008. My driver tillsammans med kollegan Katrin Matiasson en ateljé som fungera som en kreativ företagsplattform för ny startade kulturföretagare med textil, konst och mode som fokus.

My Axelsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 maj 2024 - 19 maj 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 18 maj 2024 kl 09:00-16:00
  • sön 19 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
Plats
Liberagatan 42, 41756 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
306835
Pris
2475 kr