Innehåll
- Introduktion till material och tekniker
- Planering av motiv eller improviserad design
- Varpning av din vävram
- Experimentell vävning med olika material
- Dekorativa detaljer för att göra din väv unik
Kursupplägg
Kursen hålls under lördag och söndag och kombinerar gemensamma genomgångar med individuell handledning. Du får gott om tid att experimentera och skapa i din egen takt.
Förkunskaper
Den här kursen passar både nybörjare och dig som har erfarenhet av vävning och vill testa en mer konstnärlig stil.
Mål
Målet med den här kursen är att du ska känna skaparglädje och lära dig uttrycka dig genom vävning. Du går hem med minst ett färdigt, personligt vävprojekt.
Att ta med
En stabil träram, t.ex. en tavel- eller spegelram (ca 40x60 cm rekommenderas).
Material du vill väva med, exempelvis garn, tygbitar, spets, band eller pärlor.
Tygremsor i beige och grått samt varp finns på plats.
Kursledare
Birgitta Hyvönen
Bittan kallas jag, men heter Birgitta Hyvönen. Jag bor i Tygriket, passande då man är intresserad av och nördig på textil. På mitt lilla torpställe har jag min textila verksamhet, samt att jag även arrangerat utställning i form av Outdoor Gallery de senaste åren. Två hästar är också en del av mitt liv på gården. En ateljé för mitt textila arbete har jag dessutom på annan plats. Och ibland arbetar jag i skapande miljöer som Rydals museum, kulturskolan i Mark och Marks Konstgrafiska Verkstad. Nu ser jag fram emot att vara cirkelledare här på Folkuniversitetet.
De kurser jag håller är inom olika former av textilt hantverk. Gärna som fritt kreativt skapande med drag åt textil konst. Jag lär ut olika tekniker som kan kombineras med varandra för att ge olika struktur och livfullhet i det vi skapat. Återbrukat material kommer vi till stor del använda, och också ibland annorlunda material.
Jag har deltagit i en del kurser både på högskola och folkhögskola i ämnen som textil materiallära, färglära, skapa med ull och textil formgivning. På folkhögskolan “kom jag hem” då jag gick kursen Textilt Återbruk - konstnärlig inriktning. Jag har även läst utställningskunskap på LIU.
Jag arbetar textilt, framför allt inriktat mot konst och utställning, och har haft några textila utställningar samt kuraterat “Konstnärlig stickning” till Stick- och Spinnfestivalen i Rydal som senaste projekt.
Jag vill att mina kurser ska ge ett öppet sinne i skapandet, att man får mod att kreera enligt egna idéer och känna att man kan bortse från det som anses vara “rätt eller fel”.
”Det ska bli bra många gånger innan det blir bra” var det en klok person som sa. Något att tänka på i samband med skapande aktiviteter. Och så lägger man till tålamod till det.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Borås