Knivslipningskurs för nybörjare

Plats Eskilstuna

Lär dig hålla dina köksknivar eller täljknivar vassa! På denna kortkurs får du kunskapen för att slipa knivar som ett proffs - snabbt och enkelt.

Boka nu

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. 

Kursinnehåll

Målet är att du ska lära dig bli självständig slipare och få de kunskaper som krävs för att hålla alla verktyg i hemmet vassa på egen hand. 
Beroende på din bakgrund väljer du själv vad du vill specialisera dig på och du får gärna ta med dina egna slipverktyg eller slöa knivar så tittar vi på det tillsammans. Det enklaste att börja med är köksknivar, täljknivar eller jaktknivar. 

Kursen består av teorigenomgångar och praktiska övningar där du får prova på att slipa ditt verktyg på det sättet som passar dig. Du kommer få prova slipa med japanstenar och andra bänkbrynen eller slipa med slipmaskin såsom bänkslip eller tormek slip, på frihand eller med jiggar. Andra metoder du kan prova är att använda en strigel, skärpstål till köksknivar, slipa udda verktyg såsom saxar och runda verktyg etc. 

Vi kommer att gå igenom teori om vad ett vasst verktyg är, slipvinklar och geometrier, olika stål och olika slipmedel, olika sätt att få det vasst och olika sätt att underhålla verktygen när dom är vassa. 

Material

Man får gärna ta med sig egna slöa verktyg och slipverktyg att öva på, men allt finns också  på plats och ingår i kursavgiften. 

Kursledare

Mattias Höög är en erfaren slöjdlärare som numera jobbar som slöjdare och verktygsmakare. Mattias har stor erfarenhet av att slipa alla olika slags verktyg såsom snideriverktyg och knivar, han är even är en mycket duktig täljare av slevar och skedar och arbetar även med att skärsvarvar fina skålar. Följ Mattias och se hans fantastiska slöjd på https://www.instagram.com/mattis_slojd/ eller på Mattisslöjd.com

 

Kursledare

Mattias Höög

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje

info.sodertalje@folkuniversitetet.se

Kursperiod
9 nov 2024 - 9 nov 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 9 nov 2024 kl 10:00-15:00
Plats
Balstavägen 2, 63362 ESKILSTUNA
Visa på karta
Studietimmar
7
Kurs-ID
117891
Pris
1000 kr