Formvikning är en teknik där tunna plåtar skåras och vikes för att skapa tredimensionella former. Liknande origami men i metall. Vikningarna kan med fördel formas som böjda linjer till organiska former. Ytan kan bearbetas för att få olika strukturer och framhäva olika plan. Formerna kan sedan användas till hängen, armband, broscher, örhängen eller till formelement för skulptur.
Kursinnehåll
Kursen ger dig en introduktion till Formvikning. Du får skåra, vika och forma tredimensionella former. Under kursen går vi igenom några olika formvikningar. Mellan genomgångarna arbetar du självständigt med praktiska tillämpningar i form av prover eller färdiga föremål.
Kursupplägg
Du arbetar praktiskt med teknikerna som gås igenom och gör prover eller färdiga föremål. Kursledaren går igenom olika tekniker med hela gruppen, varvat med individuell handledning under det praktiska arbetet.
Mål
Lär dig grunderna i formvikning och gör olika föremål med tekniken under kursen.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs men kunskap om grundläggande tekniker i silversmidet underlättar ditt självständiga arbete.
Material
Materialkostnaden ingår inte i kurspriset. Vi gör prover i kopparplåt 0,5 mm. Färdiga modeller kan göras i silverplåt 0,5 mm (gärna finsilver). Material finns att köpa i verkstan. Dina köp noteras och du betalar via swish eller faktura som skickas efter kursens slut. Vid faktura tillkommer en fakturaavgift på 95 kr.
Kursledare
Våra lärare är utbildade konsthantverkare och yrkesverksamma som silversmeder eller konstnärer.
Kursen hålls lördag 15 och söndag 16 november, 09:00-15:30 (inkl. 30 min lunch).
Kursledare
Boel Rundquist
Boel undervisar i silversmide på veckokurser, helgkurser med olika tema och smyckeslinjen grund och fortsättning. Hon har undervisat på Folkuniversitetet i mer 20 år.
Jag är från början sjuksköterska men kände att jag ville arbeta med något kreativt och samtidigt hälsobefrämjande. Att undervisa i silversmide blev den perfekta kombinationen.
Jag tog Gesällbrev som Corpus-silversmed år 2003 och gick Mästare-utbildning år 2016. Genom åren har jag vidareutbildat mig genom ett flertal kurser bland annat inom guldsmedsteknik, filigran, gravering, foldforming, steninfattning, emaljering, gjutning och Art Clay.
Min kunskapsbank utökas hela tiden, med hjälp av olika metoder, material, idéer och användningsområden. Dessa bearbetas till pedagogiska beskrivningar som jag gärna delar med mig av på mina kurser.
Jag vill gärna föra alla gamla och nyvunna kunskaper vidare för att andra ska uppleva glädjen med hantverket och skapandet av realiserande tankar.
Jag har en egen ateljé sedan år 2010.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Lund