Undervisning sker dagtid måndagar och tisdagar. Undervisningen på Möbelsnickarlinjen vilar på traditionen inom yrket och är till större delen praktisk. Du kan gå en eller flera terminer beroende på ditt mål och din ambitionsnivå. Undervisningen är individuellt anpassad vilket gör att du har behållning av linjen oavsett om du har förkunskaper eller inte. Vi tar in 8 deltagare per termin.
Utbildningens mål
- Att ge dig praktiska kunskaper i möbelsnickeri.
- Att ge dig baskunskaper om material och hantverk.
- Att uppmuntra till fördjupade studier i ämnet.
Innehåll
Vi börjar med möbelsnickeriets grundelement och tillverkar olika sammanfogningar för hand, exempelvis hyvling av ämne, öppen och halvförtäckt sinkning, gradning och sargtappning. Parallellt med detta görs uppgifter i ritteknik, materialkunskap och ytbehandling.
Under året kommer deltagarna sedan att tillämpa de olika teknikerna i sitt arbete med tillverkning av olika typer av möbler. Vi börjar med enklare uppgifter för att öka svårighetsgraden efter hand. Löpande under kursen berör vi ämnen som materiallära, maskinkunskap samt för samtal om möbelsnickeri och material ur ett hållbarhetsperspektiv.
Kursmoment
- Sammansättning med handverktyg.
- Pallen - Tillverkning av pall utifrån egen formgivning. En skalmodell av pallen byggs först.
- Skåpet - Massivt skåp byggs utifrån befintlig ritning men med fri formgivning "inom ramarna".
- Lådmöbel med inslag av fanéring - Fri formgivning av möbel där momenten fanéring samt lådkonstruktion ska ingå.
KURSTIDER
Möbelsnickarlinjen - dagtid går måndagar och tisdagar kl 09:30-16:30. Datum för vårterminen 2025 är 27/1- 3/6. Uppehåll görs för lov, datum: 18/2, 24-25/2, 14-15/4 och 21/4.
Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
15 % RABATT OM DU GÅR EN KURS!
Om du väljer att gå ytterligare en kurs under den termin du studerar på någon av våra utbildningslinjer får du 15 % rabatt på våra kurser inom alla estetiska ämnen (konst, konsthantverk, textil, film, inredning, musik och teater). Erbjudandet gäller ej avgiften för utbildningslinjer eller skolor. OBS! För att ta del av rabatten så måste du boka dig hos vår kundtjänst via mejl eller telefon.
Kursledare
Sabine Young
Sabine Young utbildade sig till möbelsnickare 2010-2012 på Möbelsnickarskolan i Upplands Väsby, då var Möbelsnickarlinjen en heltidsutbildning. I samband med utbildningen avlade hon även gesällprov. Sedan dess har Sabine bedrivit egen verksamhet inom möbelsnickeri och sedan 2018 är hon legitimerad trä- och metallslöjdlärare. Sedan 2022 är hon även diplomerad färgsättare.
”I mitt jobb försöker jag möta individen med ett kreativt förhållningssätt där man får möjlighet att växa och utvecklas på sin nivå. Att lära ut möbelsnickeri ger mig också möjlighet att föra vidare ett av våra kulturarv.”
Johanna Burström
Johanna Burström är utbildad möbelsnickare med examen från Malmstensskolan och har gesällbrev i ämnet. Hon jobbar som kursledare, slöjdlärare och utför beställningsjobb i egen verksamhet.
Johannas intresse för möbelsnickeri väcktes på möbelsnickarlinjen på Möbelsnickarskolan i Upplands Väsby, därför tycker hon att det är extra roligt att idag själv undervisa på linjen. Som kursledare vill hon bidra till att hantverkskunnandet inom möbelsnickeri lever vidare och att du som deltagare utvecklas både personligt och i hantverket.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm