Möbelsnickeri genom tiderna – teknik och material

Plats Stockholm

Vad har en ormbunke och ett hajskinn gemensamt, och vad hade de att göra i möbelsnickarens verkstad förr i tiden? Djupdyk i ett anrikt hantverk och utforska hur snickarens praktiska förutsättningar påverkat möbelns utseende.

Boka reservplats

15% rabatt för deltagare på Möbelsnickar- och Möbeltapetserarlinjerna.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Målgrupp

Föreläsningen vill engagera både den historie- eller designintresserade som kanske inte själv provat hantverket så väl som möbelsnickaren som vill veta mer om sin yrkeshistoria.

Innehåll

  • Vi lär oss att ”läsa” en möbel – stämplar och märkningar, materialval och tekniker – samt fördjupar oss i hur möbelsnickarnas förutsättningar i olika tider och på olika platser påverkat form och funktion.
  • Vi bekantar oss med lärgossar, gesäller, mästare, och får en inblick i skråväsendets betydelse för svensk möbeltillverkning och dess hantverksmässigt höga kvalitet.
  • Vi fördjupar oss i terminologi, som ”original”, ”nystil” och ”stilkopia”. Vad är egentligen skillnaden? Och hur ser man det?
  • Vi funderar även över ”värde” och värdebegreppets olika innebörd, liksom skillnaden mellan att konservera, restaurera eller renovera.

Undervisningsform/kursupplägg

Med rikt bildmaterial guidar Ulrica Häller dig genom utvecklingen i möblernas olika särdrag och detaljrikedom från tidigare sekel. Den klassiska föreläsningsformen blandas med interaktiva frågor och kluringar som uppmuntrar ditt självständiga tänkande.

Utvecklingsmöjligheter

Föreläsningsserien består i två fristående delar – ”Teknik och material” samt ”Form och funktion”, den senare återkommer vt 22. För den som vill fördjupa sig i möbelsnickeri finns såväl kvälls- och helgkurser som längre utbildningslinjer på Möbelsnickarskolan i Upplands Väsby. Vi har kurser i möbeltapetsering i Solna samt både möbelrestaurering och möbeltapetsering i Jakobsberg.

Kursledare

Ulrica Häller

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
14 dec 2021 - 14 dec 2021
Ti 18:00 - 20:15
Tillfällen
1
Studietimmar
3
Kurs-ID
1113794
Pris
375 kr