Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs, bara ett intresse för ämnet och att uttrycka dig med din röst.
Mål
Du kommer att bekanta dig med och lära dig ett antal berättande visor.
Kursinnehåll
⦁ att sjunga och lyssna till berättande visor, såsom medeltida ballader, skillingtryck och broadside ballads, från olika tidsperioder och olika delar av Norden och Europa
⦁ att gemensamt utforska visornas form och tematik
⦁ att reflektera kring kopplingar mellan olika vistraditioner
Kursupplägg
Under en heldag sjunger och lyssnar vi till visor från olika tider och platser tillsammans, utifrån uppteckningar och originaltryck. Det blir en blandning av hiskliga, sorgliga, fina och roliga berättelser i musikalisk dräkt. Vi sjunger framför allt på svenska, men provar även visor på andra språk. Vi utforskar kortfattat visornas form och historiska sammanhang, funderar över hur de kan framföras, samt reflekterar kring hur de talar till varandra och till oss. Allt material tillhandahålls på plats.
Bra att veta
Kursen hålls i våra lokaler på Merkuriusgatan 1
Kursledare
Elisabeth Lutteman
Jag är forskare och lärare med stort intresse för språk, musik, kultur och historia. Jag har en doktorsexamen i engelsk litteratur och en kandidatexamen i musikpedagogik och har tidigare undervisat på universitet (inom ämnet engelska), studieförbund och kulturskola (inom musik). Engelskan väckte min nyfikenhet tidigt och har nu varit mitt huvudsakliga arbetsspråk i drygt tio år. En stor del av mitt liv har jag bott i Stockholm, men studier och jobb har också tagit mig bland annat till Hemse, Uppsala, Piteå, York och Stratford-upon-Avon.
Tre snabba med Elisabeth:
Vad tycker du är roligast med att undervisa?
– En av de roligaste sakerna är att hela tiden lära sig något nytt.
Vad är enligt dig extra spännande med att lära sig engelska konversation?
– Konversation är speciellt därför att det är ett samspel där både lyssnande och tal står i fokus. I mötet med andra kan vi få kunskap eller insikt utifrån vad vi talar om, men vi kan också gemensamt upptäcka språkliga strategier genom hur vi talar med varandra.
Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från din kurs?
– Lite fler verktyg och lite större självförtroende. Framför allt skulle jag vilja att deltagarna kan uppleva glädje och nyfikenhet i att använda det engelska språket i olika sammanhang.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Visby