Spinnrock i praktiken

Plats Visby

Välkommen till spännande heldag där du får försjunka dig in spinnrocken! Denna kurs lämpar sig för dig som tidigare gått kurs hos oss men också för dig som är nybörjare.  

Boka nu

Mål 

Efter kursen skall du ha grundläggande kunskaper vid hemgång som gör att du har möjlighet att fortsätta spinna på egen hand. 

Förkunskaper 

Inga förkunskaper krävs. Kursen lämpar sig för den som aldrig spunnit eller den som provat tidigare och vill träna på sin teknik. 

Kursinnehåll 

Under kursen får du en introduktion till att lära dig spinna ull med spinnrocken. Genom att göra det lär du dig stegen från ullfiber till tvinnad tråd. Vi kommer gå igenom anatomin på spinnrocken och gemensamt genomgång för att få överblick på alla delar. Vi varvar det praktiska med historia under kursen. Feedback och mer individuell handledning kommer att finnas tillgänglig. Alla arbetar efter egen förmåga och takt.

Bra att veta  

Ull köps via kursledaren på plats. Vi är en liten grupp på max 6 deltagare. För medtag av din kompletta spinnrock kontakta info.visby@folkuniversitetet.se 

Kursledare

Elin Gardell

Jag har studerat textil på Gotlands Folkhögskola, hållit på med ull i olika former i massor av år och driver företag med ull i fokus. Ullspinning är något jag brinner för och jag skördar ull från mina egna får och finner stor ro och tillfredställelse att komma så nära materialet och att få vårda det som en gång var ett livsviktigt hantverk.

Jag har hållit i både studiecirklar och mindre kurser genom föreningsliv och tycker att man själv utvecklas väldigt mycket genom att möta människor och slutar aldrig fascineras över hur mycket vi kan växa genom varandra. Jag tycker själv att det är en superkraft att kunna tillverka min egen tråd för att sedan tillverka ett vackert, praktiskt och hållbart plagg och hela min syn på kläder har förändrats sedan jag lärde mig spinna, jag vill gärna dela med mig av detta till andra och hoppas du kommer trivas på min kurs, hjärtligt välkommen.

Tre snabba med Elin:

Vad är det bästa med att spinna sitt eget garn?
– Att skapa tråd är en oerhört gammal kunskap som varit livsnödvändig. Det är en mäktig känsla att skapa något så väldigt användbart med sina händer och jag tycker det är viktigt att kunskapen, som vi ärvt av så enormt många kvinnor före oss, finns kvar. Den väldigt enkla principen med den tvinnande tråden kan ge oss så mycket värme och kärlek.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från din kurs?
– Att man får en koppling till det enkla skapandet. Jag hoppas också att kursen ger deltagarna grundläggande kunskaper i ett hantverk som både kan rädda ull och värma människor med plagg och omtanke. 

Vad tillverkar du helst av garn du spunnit själv?
– Jag stickar till min lilla familj. Tröjor är projektet just nu!

Fotografi av Elin Gardell.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Visby

info.visby@folkuniversitetet.se

Kursperiod
24 mar 2024 - 24 mar 2024
Söndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
sön 24 mar 2024 kl 10:00-16:00
Plats
Merkuriusgatan 1, 62141 VISBY
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
112774
Pris
900 kr