Spinna på slända

Plats Visby

Är du nyfiken vad som innebär att trolla på slända? Nu erbjuder vi en djupgående kurs under tre onsdagskvällar om den fantastiska ullfibern! 

Boka nu

Mål

Efter kursen skall du ha grundläggande kunskaper vid hemgång som gör att du har möjlighet att fortsätta trolla på egen hand.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Kursen lämpar sig för den som aldrig spunnit eller den som provat tidigare och vill träna på sin teknik.

Kursinnehåll

Under kursen får du en introduktion till att lära dig spinna ull med slända. Genom görandet lär du dig till från ullfiber till tvinnad tråd. Vi går igenom grunderna, lär känna ullfibern närmre och pratar om olika spinntekniker. Vi börjar med de teoretiska bitarna för att få förståelse för hur tekniken fungerar för att sedan sätta spinna på slända. Vi varvar det praktiska med historia under kursen. Alla arbetar efter egen förmåga och takt.

Undervisningsform

  • Träff 1 - Teori om sländan, historia, tekniker och kulturer. Genomgång av kursmoment 2. Möjlighet att köpa ull och kardor inför nästa träff.
  • Träff 2-Praktisk träff med fokus på kardning och att spinna och tvinna med slända.
  • Träff 3 - Sista kurstillfället ägnas djupgående åt spinnrocksteori, historia, varianter på spinnrockar, spinnrockens delar och funktion.

Påbyggnadskurs

Vi erbjuder en fjärde träff Spinnrock i praktiken 24/3. Under en heldag får du chansen att försjunka dig in i spinnrocken. Här repeterar vi spinnrockens uppbyggnad och arbetar praktiskt med spinnrocken, möjlighet att ta med sin egen (kompletta) spinnrock till kursen! För medtag av din spinnrock kontakta info.visby@folkuniversitetet.se

Kursledare

Elin Gardell

Jag har studerat textil på Gotlands Folkhögskola, hållit på med ull i olika former i massor av år och driver företag med ull i fokus. Ullspinning är något jag brinner för och jag skördar ull från mina egna får och finner stor ro och tillfredställelse att komma så nära materialet och att få vårda det som en gång var ett livsviktigt hantverk.

Jag har hållit i både studiecirklar och mindre kurser genom föreningsliv och tycker att man själv utvecklas väldigt mycket genom att möta människor och slutar aldrig fascineras över hur mycket vi kan växa genom varandra. Jag tycker själv att det är en superkraft att kunna tillverka min egen tråd för att sedan tillverka ett vackert, praktiskt och hållbart plagg och hela min syn på kläder har förändrats sedan jag lärde mig spinna, jag vill gärna dela med mig av detta till andra och hoppas du kommer trivas på min kurs, hjärtligt välkommen.

Tre snabba med Elin:

Vad är det bästa med att spinna sitt eget garn?
– Att skapa tråd är en oerhört gammal kunskap som varit livsnödvändig. Det är en mäktig känsla att skapa något så väldigt användbart med sina händer och jag tycker det är viktigt att kunskapen, som vi ärvt av så enormt många kvinnor före oss, finns kvar. Den väldigt enkla principen med den tvinnande tråden kan ge oss så mycket värme och kärlek.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från din kurs?
– Att man får en koppling till det enkla skapandet. Jag hoppas också att kursen ger deltagarna grundläggande kunskaper i ett hantverk som både kan rädda ull och värma människor med plagg och omtanke. 

Vad tillverkar du helst av garn du spunnit själv?
– Jag stickar till min lilla familj. Tröjor är projektet just nu!

Fotografi av Elin Gardell.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Visby

info.visby@folkuniversitetet.se

Kursperiod
6 mar 2024 - 20 mar 2024
Onsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
ons 6 mar 2024 kl 17:30-19:45
  • ons 13 mar 2024 kl 17:30 - 19:45
  • ons 20 mar 2024 kl 17:30 - 19:45
Plats
Merkuriusgatan 1, 62141 VISBY
Visa på karta
Studietimmar
9
Kurs-ID
112771
Pris
1025 kr