Tova med såpa eller nål

Plats Trollhättan

Återbruka gamla kläder av ull, dina eller andras till något användbart. Du kan skapa skosulor, vantar eller små figuer till jul eller påsk, eller varför inte leksaker till småbarnen. Kursen går i centrala Trollhättan.

Boka nu

Du kan även tova om gamla ullkläder som du inte längre använder till något användbart. Kanske kan en gammal ulltröja bli ett par nya vantar, ett hjärta eller ett snyggt kastrull underlägg.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som önskar att lära dig att återbruka, eller bruka ull för att skapa praktiska eller vackra saker som barnleksaker, små figurer mm.  

Mål

Du får lära dig att ta ta om hand om gamla avlagda kläder som inte längre har någon fuktion. Genom att lära dig grundläggande teknik i tovning. Efter kursens ska du ha testat olika grunder i tovningsteknik och ha gjort ett antal föremål.

Innehåll

Tovning är en mycket gammal teknik där du mekaniskt bearbetar ull till ett tjockt kompakt material av vilket du kan sy kläder, tofflor eller skapa smycken. Genom att blötta ull med varmt vatten blandat med såpa hakar ullens fibrer fast i varandra så att de bildar en sammanhängande tovad yta.

Det finns material att köpa på plats i salen, annars kan du kan valka gamla stickade yllekoftor/tröjor, gamla ullfiltar eller plädar om du har. Av det tovade materialet kan du sedan skapa olika arbeten, exempelvis en hatt, tofflor, vantar eller smycken.

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av 4-8 deltagare. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma genomgångar och individuell handledning.

 

Material ingår inte i kursavgiften. Du kan ta med eget material, har du inget material finns det möjlighet att köpa på kursen.

Kursledare

Elsa Wallander

– Jag tycker det är roligt att undervisa och se deltagarna utvecklas.

Mitt namn är Elsa Johanna Wallander. Jag är konstnär och jag har lång erfarenhet av att hålla kurser i Keramik. Jag utbildade mig till keramiker på Formakademin i Lidköping.

Utöver keramik undervisar jag även i luffarslöjd. Där skapar vi allt från brödnaggar, smycken, takkronor, trädgårdskonst ja allt är möjligt med lite ståltråd.

Jag arbetar också med tovning, att återanvända en gammal tröja till ett par vantar eller något annat är ett roligt sätt återanvända material.

Jag tycker det är roligt att undervisa och se deltagarna utvecklas.

Jag ser fram emot att möta dig och hoppas att vi en trevlig tid tillsammans.

Vi ses!

Elsa Wallander är kursledare i keramik på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Trollhättan

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Kursperiod
6 okt 2024 - 6 okt 2024
Söndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
sön 6 okt 2024 kl 11:00-17:00
Plats
Garvaregatan 13, 46131 TROLLHÄTTAN
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
308123
Pris
875 kr