Tovning

Plats Trollhättan

En grundkurs för dig som vill prova på och lära dig att tova. Här får du testa olika tekniker, tova med såpa eller med nål. Kursen går i centrala Trollhättan.

Boka kursen nu
Du kan även tova om gamla ullkläder som du inte längre använder till något användbart. Kanske kan en gammal ulltröja bli ett par nya vantar, ett hjärta eller en katt.

Målgrupp

En kurs för dig som vill prova på tovning som hantverksform och lära dig grundläggande teknik samt hur materialet fungerar.

Mål

Efter kursens ska du ha testat olika grunder i tovningsteknik, du skall ha gjort ett antal föremål och inspirerats till att fortsätta på egen hand.

Innehåll

Tovning är en mycket gammal teknik där du mekaniskt bearbetar ull till ett tjockt kompakt material av vilket du kan sy kläder, tofflor eller skapa smycken. Genom att blötta ull med varmt vatten blandat med såpa hakar ullens fibrer fast i varandra så att de bildar en sammanhängande tovad yta. Du kan valka medtagna stickade ullkoftor/tröjor, gamla ullfiltar eller plädar. Av det tovade materialet kan du sedan skapa olika arbeten, exempelvis en hatt, tofflor, vantar eller smycken.

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av 4-8 deltagare. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma genomgångar och individuell handledning.

Litteratur/material

Material ingår inte i kursavgiften. Ull får du som deltagare ta med till kursen.

Kursledare

Elsa Johanna Wallander

– Jag tycker det är roligt att undervisa och se deltagarna utvecklas.

Mitt namn är Elsa Johanna Wallander. Jag är konstnär och jag har lång erfarenhet av att hålla kurser i Keramik. Jag utbildade mig till keramiker på Formakademin i Lidköping.

Utöver keramik undervisar jag även i luffarslöjd. Där skapar vi allt från brödnaggar, smycken, takkronor, trädgårdskonst ja allt är möjligt med lite ståltråd.

Jag arbetar också med tovning, att återanvända en gammal tröja till ett par vantar eller något annat är ett roligt sätt återanvända material.

Jag tycker det är roligt att undervisa och se deltagarna utvecklas.

Jag ser fram emot att möta dig och hoppas att vi en trevlig tid tillsammans.

Vi ses!

Elsa Johanna Wallander är kursledare i keramik på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Trollhättan. Tel: 0520 - 50 50 75

info.trollhattan@folkuniversitetet.se

Tid
22 okt 2022 - 22 okt 2022
Lö 10:00 - 16:00
Tillfällen
1
Plats
Garvaregatan 15, 46130 Trollhättan
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
1118103
Pris
825 kr