Pappershantverk Grundkurs

Plats Stockholm

En kurs i pappersvikning för nybörjare där du lär dig olika vikningstekniker för att skapa produkter i papper, som kuvert, anteckningsböcker, ljuslyktor och mappar. Kursen är förlagd i lärarens ateljé på Långholmen i Stockholm.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Inga förkunskaper behövs.

Mål

Kursdeltagaren ska efter avslutad kurs fått förståelse för papprets möjligheter och begränsningar och hur man kan forma pappret till en egenkomponerad form. Deltagaren ska ha provat på ett antal olika tekniker så denna kan fortsätta efter kursen och utveckla nya egna former.

Innehåll

I sin ateljé i en av de gamla fängelsebyggnaderna på Långholmen lär Tomas Robefelt ut hur man kan arbeta med papper för olika ändamål. Han visar hur man gör enkla häften/anteckningsböcker samt hur man viker olika askar, fodral, mappar, kuvert och andra produkter – från enkla till lite mer invecklade. Du får sedan själv vika modeller och även utveckla egna varianter. Det blir samtal om hur man väljer papper och hur man kan behandla det så att det blir tåligt och passar för vikning.

Kursupplägg

Kursledaren introducerar grunderna och varje moment till gruppen som består av max 8 deltagare. Vi arbetar med praktiska övningar med handledning av kursledaren. Kursen hålls i kursledarens ateljé på Långholmen i Stockholm.

Material

Grund material ingår men om man önskar något specialpapper får man såklart ta med eget. Inhandla isåfall gärna detta efter introduktionen på kursen om vilka papper som lämpar sig bäst.

Kursledare

Konstnären och designern Tomas Robefelt arbetar huvudsakligen med textil och papper. Han har arbetat med barn, ungdomar och vuxna i bland annat skapande skola-projekt, fritidshem, ungdomsverksamhet, studieförbund och i daglig verksamhet för människor med funktionsvariationer.

Kursledare

Tomas Robefelt

Tomas Robefelt arbetar med konst och formgivning där färg, material, funktion och sammanhang är viktiga i arbetsprocessen. I konsten vill han förmedla visioner, tankar och värderingar i olika tekniker. I formgivningen rör det sig mycket kring funktion, färg och kvalitet.

Tomas arbetar ofta med papper eller textil. Det kan vara kollage, målningar, objekt eller textila verk. Det finns en samhörighet i det mesta han gör och han låter ofta ett projekt påverka ett annat. De senaste åren har Tomas utforskat papper, bokbinderi och lådor både hantverksmässigt och konstnärligt. Han har också arbetet mycket med shibori, en reservagefärgningsteknik i japansk tradition.

Han har ställt ut i Sverige och utomlands och även haft olika formgivnings- och utsmyckningsuppdrag.

Tomas arbetar också pedagogiskt inom textil och konst, med kurser i shibori, färg- och ljuslära, formgivning och vikning av zhen xian bao (kinesiska syetuier i papper). Det har varit både i egen regi samt för hantverksskolor, studieförbund och Skapande skola. Han arbetar även som hantverkspedagog och arbetsinstruktör för personer med olika funktionsvariationer.

www.robefelt.se
Instagram:@tomasrobefelt  @astoryoftextile

Tomas Robefelt

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
08 nov 2022 - 19 nov 2022
Ti 18:00 - 20:15
Lö 10:00 - 17:00
Sö 10:00 - 17:00
Tillfällen
3
Studietimmar
19
Kurs-ID
1140006
Pris
2575 kr