Tillsammans skapar vi grunden för kursen med utgångspunkt i deltagarens bakgrund och förkunskaper. Vi arbetar bl a med silversmide, svetsning och varmsmide. Vad som uppstår under resans gång kan komma att variera.
Mål
Målet är att känna till grunder i metallbearbetning, att hantera verktyg och material på lämpligt sätt och känna glädje i att våga ta nya vägar.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Undervisning sker både gemensamt och individuellt. Du bör ha fyllt 13 år.
Upplägg
Vi träffas 7 onsdagar och vi arbetar med att utforska grunderna i smide/metallhantverk och lär oss hur material och verktyg ska användas. Vi arbetar med varmsmide vid ässjan där du lär dig hantera elden och styra över ditt arbete. Vi undersöker kopparens egenskaper i tillverkning av skålar och fat. Vi arbetar också med enklare smycke tillverkning genom att smida tex en silverring. Vi arbetar med skisser och enklare formgivning. Genom experiment och upptäckter utvecklar du dina arbetsmetoder.
Det finns utrymme för att skapa föremål utifrån egna idéer i mindre skala, men inga större avancerade projekt. Ledaren förbehåller sig rätten att bestämma vad som fungerar att tillverka och står för pedagogiska idéer förenat med svetskunskaper. Vi utgår från deltagarnas erfarenheter och önskemål när vi utformar kursen
Kursmaterial
En del material ingår beroende på vad ni vill arbeta med men det finns material att köpa på plats, kostnad tillkommer (ca:200-500kr) vilket betalas direkt till kursledaren. Om du har egna skrotfynd som du vill jobba med kan du ta med dessa till andra kurstillfället. Du kan även laga egna föremål under kursen. Det är viktigt att du stämmer av med ledaren innan du tar med dig egna saker.
Bra att veta
Arbetshandskar och oömma kläder krävs; Kursen hålls på Örjanskolan i Järna, i en metallverkstad.
Om kursledaren
Richard Svanström är lärare på Örjanskolan två dagar i veckan. Sedan är han också lärare på Vårdinge by folkhögskola i skulptur samt håller kvällskurs för YIP. yip.se
Foto: Richard Svanström
Kursledare
Richard Svanström
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje