Järnsmide på Hults Bruk

Plats Norrköping

I den fina smedjan i Hults Bruk utanför Norrköping får du prova på olika smidestekniker och stegvis lära dig hantverkets grunder. Hults Bruk Smidescentrum är en nationell mötesplats för smideskonst.

Boka kursen nu

Vem kan gå kursen?

Vi vänder oss i första hand till nybörjare.

Mål

När kursen är avslutad ska du ha kunskaper om de olika praktiska momenten i järnsmide. Lämpligt som första projekt är mindre produkter där processen involverar alla grundläggande moment.

Kursinnehåll

Det finns sex stycken ässjor på plats. Kursen är målstyrd och ledaren guidar dig genom olika processer som leder fram till en grundkunskap inom smide. Huvudmoment är:

  • sträckning
  • stukning
  • hålslagning
  • kunskap om material, temperatur och verktyg.

Kursupplägg

Gruppen består av max åtta deltagare. Gemensamma genomgångar varvas med självständigt arbete under ledarens handledning.

Material

Vi arbetar i järn. Så kallat icke härdbart låglegerat stål och grundmaterial ingår. Beroende på vad du vill göra så kan viss materialkostnad tillkomma och material finns att köpa i smedjan.

Hitta till Hultsbruk

Det är lättast att ta sig hit med bil. Hults bruk ligger 12 km från Norrköping. Kör väg 55 förbi Åby mot Katrineholm och sväng vänster vid skylten ’Hultsbruk – Yxbacken’. Vid tredje avfarten till vänster hänger en stor skylt: ’Hults Bruk Smidescentrum, Utställning, Smedja, Försäljning’.
Ta vänster och fortsätt rakt fram till du är i en sänka med en gårdsplan med ett stort kugghjul omgiven av tre byggnader: Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen Skaftverkstan. Parkera.

Med buss: Linje 436 från Norrköpings resecentrum tar runt 40 minuter, avgång 17:07 och ankomst 17:45. Hållplatsen heter ’Hultsbruk’. Gå ner i sänkan på gårdsplanen med ett stort kugghjul omgiven av de tre byggnaderna Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen ’Skaftverkstan’.
För aktuell tidtabell kan du söka på Östgötatrafikens hemsida, klicka på ’Sök tidtabell/linje’ och använd ”436” som sökord, så bör du se tidtabellen för ’Norrköping-Jursla-Åby-Hults Bruk-Simonstorp’.

Kursledare

Robert Björk

Jag hittade till järnsmidet 1997 som för mig kan omfatta verktyg, konsthantverk, hemslöjd, forntid/nutid, abstrakt/konkret, hårt/mjukt, kantigt/runt, kallt/varmt. Jag deltar på marknader, demonstrationssmider samt håller kurser och prova-på. Jag arbetar gärna även med andra ålderdomliga hantverk, material och tekniker.

Intresserar mig i övrigt för bland annat trädgård och skog, hållbarhet, kultur, historia och återbruk.

Robert Björk

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Tid
08 nov 2022 - 29 nov 2022
Ti 18:00 - 21:00
Tillfällen
4
Plats
Smidescentrum , 61690 Norrköping
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
1139764
Pris
2475 kr