Fortsättning - Tigsvetsning

Plats Finspång

Vi träffas i en fullt utrustad verkstad för metall och svets och lär oss om tigsvetsning. Kursen ges av Folkuniversitetet i Finspång i samarbete med Curt Nicolin Gymnasiet. Välkommen att svetsa!

Boka kursen nu

Målgrupp och förkunskaper

Kursen vänder sig till både för nybörjare och de som svetsat tidigare och vill bygga på sina kunskaper. Om du har svetsat förut, anpassar vi undervisningen till det då den är både gemensamt och individuellt. OBS! Vi har en åldersgräns från 16 år.

Mål

Du kan efter kursen (beroende på förmåga) hantera en Tig-svets, sammanfoga rostfritt och obehandlat stål samt vet hur du sköter svetsmaskinen. Du lär dig vilka material du kan sammanfoga, val av tillsatsmaterial och vilken gas du ska använda. Tig-svetsning i aluminium kommer beröras i mån av tid och intresse.

Upplägg

Vi träffas på måndagar under fem veckor och startar med grunderna. Sedan väljer du vad du vill öva på. Kursen bedrivs på hobbynivå för att lära sig svetsteknikens grunder och möjligheter. Antingen tränar du på att förbättra dina kunskaper eller skapar du ett specifikt föremål. Vad beslutas i samråd med läraren. Alla deltagare får eget bås med egen svets att arbeta vid.

Produkter

Det finns utrymme för att skapa föremål utifrån egna idéer i mindre skala, men inga större avancerade projekt. Ledaren förbehåller sig rätten att bestämma vad som fungerar att tillverka och står för pedagogiska idéer förenat med svetskunskaper. Vi uppmuntrar till egna små projekt då det är ett bra sätt att lära sig.

Kursmaterial

Grundmaterial ingår i kursavgiften och består av plåtbitar i rostfritt och vanligt stål. Det finns även nytt material att köpa på plats, kostnad tillkommer då. Om du har egna skrotfynd som du vill jobba med kan du ta med dessa till andra kurstillfället. Du kan även ta med och laga egna föremål, till exempel trädgårdsredskap. Det är viktigt att du stämmer av med ledaren innan du tar med dig egna saker.

Bra att veta

Skyddskläder krävs; Sådana finns att låna i varierande storlekar, både overall och skor. Skor för utlåning finns i storlekarna 38 - 44. Önskar du ta med egna skyddskläder, tänk på att de måste vara gjorda av bomull och skorna måste ha stålhätta för att du ska få vistas i lokalen.

Vi träffas vid stora ingången och går sedan gemensamt till lokalerna.

Kursledare

Filip Andrén

Jag har en utbildning och bakgrund inom rörsvetsning och konstruktion. Efter en del svetsande tog jag en kandidatexamen som ingenjör samt några enskilda kurser inom maskinteknik. Utbildning och kunskap är något jag tycker är roligt och utvecklande och försöker ständigt lära mig mer.

Målet för mig är att försöka skräddarsy undervisningen för varje enskild deltagare. Även om vi är en grupp så har alla olika behov och lär på olika sätt. Det är en av de roligaste utmaningarna som lärare, som jag personligen uppskattar.

En sak som man lätt glömmer är att man som lärare ofta lär sig lika mycket som deltagaren. Alla har något att tillföra, en enkel fråga kan leda till en intressant diskussion samt utbyte av kunskap och erfarenhet. Kunskap väger inget, hur mycket man än samlar på sig.

Filip Andrén

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Tid
25 apr 2022 - 23 maj 2022
Må 18:00 - 21:00
Tillfällen
5
Plats
Finnvedsvägen 4, 61230 Finspång
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1116862
Pris
2500 kr