Drejning

Plats Stockholm

Välkommen till vår välutrustade keramikverkstad! På drejkursen får du möjlighet att skapa dina egna föremål på drejskivan. Du arbetar utifrån din egen nivå under ledning av en av våra erfarna kursledare.

Boka nu

Glasering av dina alster är inplanerat till onsdagen den 13/8, kl 16.30-19.30.

Förkunskaper

Eftersom våra kurser består av blandade grupper passar drejkursen

både nybörjare och mer erfarna inom ämnet.

Innehåll

Som nybörjare får du grundläggande undervisning i drejning. Du lär dig hur leran ska bearbetas för att sedan på drejskivan kunna formas till till exempel en mugg eller en skål. Fokus på kursen ligger i att bemästra de olika handgrepp som används för att kunna åstadkomma de former man önskar på föremålen. Har du drejat tidigare har du möjlighet att utveckla din teknik och lära dig hur du gör större och mer avancerade former.

Dag 1 ägnar vi hela dagen till att arbeta på drejskivorna.

Dag 2 fortsätter vi arbeta på drejskivorna fram till klockan 12.00. Därefter går vi igenom beskickning/svarvning samt olika möjligheter till dekor på föremålen.

Vid glaseringstillfället tittar vi på olika glasyrer och deras egenskaper samt glaserar dina föremål som tillverkats under kursen.

Undervisningsform/Kursupplägg

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Vissa genomgångar är gemensamma. Gruppen består av 4-10 deltagare och alla kursdeltagare har tillgång till varsin elektrisk drejskiva.

Ett glaseringstillfälle ingår några veckor efter kursens slut då du får glasera de föremål som du väljer att bränna. Då alla alster måste torkas och brännas innan glasering kan göras så förläggs tid för det efter kursens gång.

Material

Vi arbetar med stengodslera. Fördelen med stengods är att det brända godset är mycket slitstarkt och att glasyrerna är blyfria. En materialkostnad på 80 kr/kg tillkommer och betalas vid kursens slut via swish eller kort. I materialkostnaden ingår lera, tillgång till engober och blank transparent glasyr, samt bränningar. Vårt kompendium om keramik ingår även i kursavgiften.

Utvecklingsmöjligheter

Det keramiska hantverket är omfattande och möjligheterna att förbättra din teknik och utveckla ditt formspråk är oändliga. Eftersom undervisningen till stor del sker i form av individuell handledning har du goda möjligheter att utvecklas om du går fler terminer eller olika keramikkurser.

Lokal

Keramikverkstaden är en luftig lokal med härlig atmosfär. Ateljén är utrustad med tio elektriska drejskivor och rejäla arbetsytor. Här finns alla verktyg du behöver samt ett stort utbud av unika glasyrer och engober. I det intilliggande ugnsrummet bränner vi kontinuerligt elevarbeten i våra tre stora keramikugnar.

Kursledare

Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Kursledare

Alexandre Moser

Alexandre Moser är utbildad keramiker och arkitekt. Med ett gediget intresse för hantverk, ägnar han en stor del av sin fritid åt att läsa om folkkonst, natur och andra tidsepoker och kulturer, vilket också märks i hans konstutövning. Han gillar att experimentera med olika tekniker, färger och former. Numera arbetar han både med sin egen keramikverksamhet, med fokus på bruksföremål och skulptur, och som lärare på Folkuniversitetet.

Fotografi på Alexandre Moser

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
28 jul 2025 - 13 aug 2025
Måndag, Tisdag, Onsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 28 jul 2025 kl 10:00-16:00
  • tis 29 jul 2025 kl 10:00 - 16:00
  • ons 30 jul 2025 kl 10:00 - 16:00
  • ons 13 aug 2025 kl 16:30 - 19:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
25
Kurs-ID
126617
Pris
3875 kr