Kursinnehåll
Här får deltagaren lära sig dreja från grunden. Du lär dig förbereda leran, centrera och dreja grundformerna.
Kursupplägg
Grupperna består av max åtta deltagare. Huvuddelen av tiden består av individuell och gemensam handledning för att lära dig hantverket.
Kursen anordnas under fyra dagar v.32, och avslutas med ett tillfälle för glasering av skapade alster fredagen den 15/8 kl.16.00-19.00.
Mål
Utveckla din färdighet i hantverket, lär dig olika grundläggande tekniker samt förstå materialet och dess möjligheter. Upplev skaparglädje och anta nya utmaningar i ditt arbete med materialet.
Förkunskaper
En kurs för alla, både nybörjare som fortsättare, då en stor del av undervisningen är individuellt anpassad till att fördjupa dina kunskaper. Kursen kräver inga förkunskaper.
Lokal
Vår keramikverkstad är välutrustad med drejskivor, ett stort kavlingsbord, ett stort urval glasyrer samt flera ugnar och anpassade verktyg.
Material
Materialkostnad ingår inte i kursavgiften. Det aktuella lerpriset är 75 kr/kg, inklusive glasyr och bränning. * Du betalar enklast via Swish. Om du inte kan eller vill betala med Swish kan du välja att betala via faktura. Fakturan skickas ut efter kursens slut, och det tillkommer då en fakturaavgift på 95 kronor. Denna information finns även i din kallelse och är tillgänglig i kurslokalen.
*Vi reserverar oss för en ändring av materialkostnaden.
Utvecklingsmöjligheter
Kursen är ett bra komplement och vidareutveckling till de allmänna keramikkurserna.
Observera att vi tar in max 10 reserver på våra kurser. När deltagar- och reservplatserna är fyllda går det inte längre att boka sig på kursen. Du kan istället göra en intresseanmälan för kommande kurser här.
Kursledare
Monica Prentice
Monica Prentice är keramiker med en förkärlek för den japanska estetikformen Wabi-sabi – ett sätt att se skönheten i det enkla, det naturliga och det operfekta.
I sin undervisning lyfter Monica detta förhållningssätt genom att uppmuntra deltagarna att se det vackra i sina alster, även när resultatet inte blir exakt som de tänkt sig.
Hon ser själva skapandeprocessen som en central del av lärandet, och menar att det är i stunderna av utforskande och kreativitet som man utvecklas och mår som bäst. Genom att möta varje deltagare där hen befinner sig, vill Monica hjälpa till att vända frustration till nyfikenhet och skaparlust.
Monica har gått den tvååriga keramiklinjen på Östra Grevie folkhögskola, där hon studerade under ledning av Thomas Alexandersson och Christian von Sydow. Efter utbildningen har hon arbetat främst mot utställningar och andra försäljningstillfällen.
På Folkuniversitetet möter du en lyhörd och engagerad kursledare som ser varje deltagares unika uttryck och strävar efter att ge både teknisk vägledning och konstnärlig inspiration.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Lund