Målgrupp
Utbildningen passar dig som har grundläggande förkunskaper inom keramik och har gått minst en vanlig keramikkurs. Du vill utvecklas vidare i ditt eget skapande och få de kunskaper du behöver för att studera på högre utbildning eller varför inte ha en egen keramikverkstad i framtiden.
Mål
Efter utbildningen har du fått kunskap om keramiktillverkningens alla delar och kommit vidare i det egna skapandet och din formgivning.
Innehåll
Under kursen förväntas du ha ett större eller flera mindre egna projekt. Du lägger tillsammans med din kursledare upp en plan och ett mål för din kurstid utifrån vad du önskar inrikta dig på. Du förväntas arbeta självständigt med handledning av kursledaren. Teknikgenomgångar ges enskilt eller i grupp vid behov.
Vi arbetar med olika typer av leror och glasyrer och lär oss deras skilda egenskaper och förutsättningar.
Du kommer att få grundläggande kunskaper i hur du sköter alla vanligt förekommande moment i en keramikverkstad. Exempelvis kommer du att lära dig hur du gör dina egna glasyrer och engober från grunden. Vi kommer bland annat att ta fram egna askglasyrer och använda lokal lera från naturen till glasyrer och engober. Du lär dig även ugnssättning och hur skröj respektive glasyrbränning fungerar. På så vis får du kunskap för att arbeta självständigt i egen keramikverkstad.
Undervisningsform
Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren.
Varje kurstillfälle inleds med en samling där vi diskuterar resultaten från senaste bränningen samt har en teoretisk och/eller praktisk genomgång.
Som deltagare förväntas du vara aktiv i ditt lärande, läsa teori som läraren tillhandahåller och göra anteckningar på genomgångarna.
Material
Vi arbetar i leror och glasyrer som finns att köpa i verkstaden. Litteratur finns i salen för att läsa under kurstid.
Material, som faktureras i efterhand, tillkommer i form av lera som kostar 80:-/kg i våt vikt. Priset inkluderar även glasyr och bränning.
Keramikstudion på Stigbergsliden
I vår ljusa och rymliga keramikverkstad på Stigbergstorget finns drejskivor till samtliga deltagare på utbildningen.
Vi arbetar med ett tiotal leror med olika egenskaper och utseenden, cirka 15 olika engober och ett 40 tal glasyrer.
Kursledare
Åsa Wolgast
Åsa Wolgast är utbildad keramiker vid bland annat Capellagården och Konstfack. Hon har även examen som landskapsarkitekt.
Åsa arbetar i flera olika keramiska tekniker. Hennes specialområden är screentryck på keramik och gjutning. I sin egen verksamhet tillverkar Åsa framför allt bruksföremål så som muggar, tallrikar, fat och tekannor.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg