Historiens stilepoker - Karl XIV Johan - empiren med besök på Rosendal

Plats Stockholm

I sin föreläsning med rikt bildmaterial guidar oss Ulrica Häller genom stilepoken Empiren och Karl XIV Johan´s era. Kursen är uppdelad på två tillfällen. Föreläsning i Folkuniversitetets lokaler följt av studiebesök i Rosendals slott.

Boka nu

Rika materialval, påkostade sidendraperingar, porfyr, brännförgyllda bronser och möbler i mörk mahogny. Den franska empiren har i sin svenska tappning kommit att bära namnet Karl-Johan, efter vår förste Bernadotte, vars ankomst till vårt land sammanfaller med stilperioden. Vi lär om tiden, epoken och besöker Karl Johans lustslott Rosendal på Kungliga Djurgården.

Målgrupp

Kulturhistoriskt intresserade, inrednings- och antikvitetsintresserade. Betoningen på Empiren – inredning, möbler, stilhistoria och formspråk. Intresserade att besöka Rosendalss lott invändigt.

Mål

Att förmedla kunskap och intresse för svenskt kulturarv, antikviteter och konsthantverk, samt bjuda möjligheten att besöka Rosendals slott på Kungliga Djurgården invändigt och ta del av inredningsidealen vid tiden.

Innehåll

Kursen består av två kurstillfällen – en föreläsning i Folkuniversitetets lokaler, Kungstensgatan 45, följt av besök i Rosendals slott, Kungliga djurgården, Stockholm. Avgiften till slottet samt biljett ingår i priset. Varje kurstillfälle är 3 x 45 min. måndagar med en veckas mellanrum. Mötesplats och information om måndagens besök i Rosendals slott skickas av kursledaren till deltagarna.

Kurslitteratur

Kursdeltagare tilldelas kursledarens eget studiematerial, samt relevant litteraturlista och länkar till egen förkovran på området.

 

Kursledare

Ulrica Häller

Ulrica Häller, konsthistoriker och fil.kand. i kultur & kommunikation, är en uppskattad föreläsare inom konst- möbel-, stil- och kulturhistoria, med över 20 års erfarenhet som museilärare vid Kungliga Slotten och Antikskolan vid Stockholms Auktionsverk.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
2 sep 2024 - 9 sep 2024
Måndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
mån 2 sep 2024 kl 18:00-20:15
  • mån 9 sep 2024 kl 11:00 - 13:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
6
Kurs-ID
117000
Pris
1150 kr