Historiens stilepoker - Gustav III`s 1700-tal med besök på Haga

Plats Stockholm

I sin föreläsning med rikt bildmaterial guidar oss Ulrica Häller genom den gustavianska stilepoken och Gustav III´s era. Kursen är uppdelad på två tillfällen. Föreläsning i Folkuniversitetets lokaler följt av studiebesök i Gustaf III’s paviljong på Haga.

Boka nu

Haga ett kulturarv värt att uppmärksamma.
Låt oss tillsammans för en stund förflytta oss till Gustav III’s sena 1700-tal och njuta av de sköna vyer och interiörer han lämnat eftervärlden vid sitt kära Haga. Han inspirerades av sin resa till Italien och Frankrike 1783-84 och de strömningar som rådde där vid tiden; vurmen för Antiken, Winkelmanns uppmärksammande av de gamla grekernas storslagna konst, utgrävningarna av Herculaneum och Pompeiji och den nyvunna kontakten med antikens stilideal. Konstnärer som Masreliez och Desprez, utbildade i Rom, återskapade på Gustav III’s uppdrag nyantikens formspråk här i Sverige.

Gustaf III’s inflytande i vår historia är omistligt och har lämnat ett fantastiskt kulturhistoriskt avtryck hos oss här i Sverige – en hel stilepok bär kungens namn. Det gustavianska formspråket kom efter Gustaf III’s resa till Italien att mer övergå i renodlad nyklassicism och vi kan idag njuta promenader i Hagaparken och besöka Gustaf III’s paviljong med dess enastående interiörer tillkomna genom Gustaf III’s initiativ i det sena 1700-talet. 

Målgrupp

Kulturhistoriskt intresserade, inrednings- och antikvitetsintresserade. Betoningen på Gustavianskt – inredning, möbler, stilhistoria och formspråk. Intresserade att besöka Gustav III’s paviljong på Haga invändigt.

Mål

Att förmedla möjlighet till besök av en av landets viktigaste gustavianska interiör samt bjuda bakgrund och information om dess tillkomst, kontexten i vilken den ingår konsthistoriskt, ekonomiskt och kulturhistoriskt. Att bredda och förankra förståelse, kunskap och vidgat intresse för vår kulturhistoria och dess konstskatter. 

Innehåll

Kursen består av två kurstillfällen – en föreläsning i Folkuniversitetets lokaler, Kungstensgatan 45, följt av besök i Gustav III’s paviljong, Haga. Avgiften till paviljongen på Haga samt biljett ingår i priset. Varje kurstillfälle är 3 x 45 min. måndagar med en veckas mellanrum. Mötesplats och information om måndagens besök i Haga paviljongen skickas av kursledaren till deltagarna.

Kurslitteratur

Kursdeltagare tilldelas kursledarens eget studiematerial, samt relevant litteraturlista och länkar till egen förkovran på området.

 

Kursledare

Ulrica Häller

Ulrica Häller, konsthistoriker och fil.kand. i kultur & kommunikation, är en uppskattad föreläsare inom konst- möbel-, stil- och kulturhistoria, med över 20 års erfarenhet som museilärare vid Kungliga Slotten och Antikskolan vid Stockholms Auktionsverk.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
19 aug 2024 - 26 aug 2024
Måndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
mån 19 aug 2024 kl 18:00-20:15
  • mån 26 aug 2024 kl 11:00 - 13:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
6
Kurs-ID
115934
Pris
1150 kr