Mönsterdesign med screentryck

Plats Stockholm

Är du intresserad av att skapa din egna design på textil? På den här kursen designar du ditt eget mönster/motiv i färger som du själv väljer och trycker sedan motivet med hjälp av tekniken screentryck på textil. En kurs där du utvecklar ditt sinne för färg och form och använder din egen kreativitet.

Boka nu

Målgrupp

Ej för nybörjare. Kursen kräver att du har gått en grundkurs i screentryck och/eller mönsterdesign eller har motsvarande kunskaper om mönsterdesign och hur man skapar schabloner för screentryck av ett eget original. Se länk till våra grundkurser nedan.

Mål

Målet är att lära sig rapportera mönster för textil, förbereda och färgsätta ett mönster samt att överföra det till textil med hjälp av tekniken screentryck. 

Innehåll

Kursen startar med tre kurstillfällen kvällstid där du designar och skapar ett personligt mönster. Du lär dig skapa ett mönster, färgsättning, hur du bygger upp en mönsterbild i flera färger och hur du sedan kan rapportera mönstret ( placera mönstret återkommande) på en större textil. Därefter följer en kurshelg med två hela dagar där du trycker ditt mönster med färg på textil i vår grafiska ateljé. Förberedande arbete med att skapa ett transparenta original startar på fredagen den 25/10 mellan kl.16.45-19.00 därefter följer en kurshelg med screentryck.

Under de inledande kvällarna med mönsterdesign kommer du att lära dig och arbeta med följande moment:
- genomgång av rapportering. Format på ram och börja skapa ett mönster för rapportertering
- arbete med en utvald mönsterrapport. Genomgång av färgsättning.
- färdigställande av din mönsterrapport och din färgsättning. 
Under de tre inledande kurstillfällena med mönsterdesign får du räkna med något hemarbete mellan kurstillfällena.

Under helgen med screentryck kommer du att lära dig och arbeta med följande moment:
– originalframställning på transparent papper
– beskikta screenduk med UV-emulsion 
– exponera original till screenduk
– planera tryckning på tryckbord.
– tillblandning av färg
– tryckning

Material

I kursen ingår material för originalframställning, utskrifter, UV-emulsion samt tryckfärger i grundfärger som kan blandas till många fler färgnyanser. I lokalen finns ett anpassat system med träramar och verktyg av god kvalité som du använder under kursen. Det ger dig vägledning och råd som är bra att tänka på när du fortsätter på egen hand. Du tar med dig egen textil ca 1,5 m.

Studiematerial

Kursledarna delar ut egna kompendium med instruktioner och ämneskunskaper. I screentryck utgår vi även från en instruktions-pdf från Screentec.

Länkar

 

Kursledare

Christer Axelsson

Christer Axelsson har en utbildning från den franska modeskolan Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Christer började som formgivare och har jobbat hos Dior, Christian Lacroix, Balenciaga med flera. Sedan 12 år undervisar han i formgivning, kollektionsarbete, skapande på docka och drapering på docka på skolor som Borås högskola, Beckmans Modeskola, Forsbergs Skola, Dramatiska institutet och Konstfack. Sedan 15 år arbetar han som ansvarig tillskärare på kostymavdelningen på Dramaten.

Christer har specialiserat sig på lyxkonfektion Haute Couture och teaterkläder både vad gäller design och konstruktion.

Christer Axelsson

Martin Gradén

Martin Gradén är utbildad illustratör och grafisk designer på Konstfack. Som formgivare är han verksam inom bl.a nyhetsmedia och förlag. I arbetet med att gestalta idéer återkommer han gärna till analoga metoder och fysiska material. Som kursledare och lärare vill han inspirera barn och vuxna att upptäcka sin lust att vara kreativ genom konstnärliga tekniker som måleri, grafiskt hantverk och animation.

Fotografi på Martin Gradén.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
7 okt 2024 - 27 okt 2024
Måndag, Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
mån 7 okt 2024 kl 18:00-21:00
  • mån 14 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • mån 21 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • fre 25 okt 2024 kl 16:00 - 19:00
  • lör 26 okt 2024 kl 10:00 - 16:00
  • sön 27 okt 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
29
Kurs-ID
118209
Pris
3950 kr