Mönsterdesign - skapa mönster för tryck på textil och tapet

Plats Stockholm

Det här är en kurs i mönsterteckning och färgsättning. Teori blandas med praktiska övningar i färg och form. Du lär dig olika tekniker för mönsterrapportering. En bra grund för vidare studier inom t.ex. designeryrket.

Boka nu

Målgrupp

Kursen är upplagd så att den passar både den som siktar på att bli designer och den som vill arbeta hantverksmässigt med textiltryck. Passar också dig som är intresserad av mönsterdesign, vill rita egna mönster eller bara är nyfiken på hur tekniken går till. En analog kurs där vi skapar med papper och penna och jobbar med färg manuellt. Kursen hålls på svenska / in Swedish.

Mål

Att lära sig hur en mönsterrapport blir till med olika tekniker. Du har även möjlighet att göra arbetsprover och kan utveckla dina egna idéer och design.

Innehåll

Mönsterdesign är ett ämne där man lär sig skapa bilder och mönster (prickar, rutor, blommor) som man sedan trycker på olika material; tyg, papper, porslin, mattor m.m. Mönstren skapas på en rad olika sätt med olika tekniker vilka i sin tur möjliggör olika utseenden och resultat. Alla mönster vi ser på våra dagliga produkter är det någon som skapat. Ett mönster kan bestå av olika delar och vara randigt, blommigt eller prickigt och från stort till smått. På denna kurs arbetar vi med analoga mönstertekniker, inte digitala. Vi varje tillfälle lär vi oss en ny teknik och skapar ett mönster med den.

  • Vi tittar på vad ett mönster egentligen är och hur man gör för att sätta ihop och rapportera olika typer av mönsterbilder.
  • Vi går igenom mönsterdesignens historia.
  • Vi lär oss om färgval inom de olika teknikområdena
  • Du får en uppgift per kurstillfälle som du arbetar med individuellt.

Material

Material ingår inte i kursavgiften.

Undervisningsform/kursupplägg

Undervisningen sker dels genom gemensamma genomgångar, dels genom individuell handledning.

Utvecklingsmöjligheter

På kursen kan du arbeta med arbetsprover, som du sen kan använda för att söka vidare till högre utbildningar. Du får tips på vilka företag som kan trycka upp dina mönster. Vill du trycka dina skapade mönster kan du göra det på någon av våra kurser i screentryck/textiltryck.

 

 

Kursledare

Christer Axelsson

Christer Axelsson har en utbildning från den franska modeskolan Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Christer började som formgivare och har jobbat hos Dior, Christian Lacroix, Balenciaga med flera. Sedan 12 år undervisar han i formgivning, kollektionsarbete, skapande på docka och drapering på docka på skolor som Borås högskola, Beckmans Modeskola, Forsbergs Skola, Dramatiska institutet och Konstfack. Sedan 15 år arbetar han som ansvarig tillskärare på kostymavdelningen på Dramaten.

Christer har specialiserat sig på lyxkonfektion Haute Couture och teaterkläder både vad gäller design och konstruktion.

Christer Axelsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 sep 2024 - 23 okt 2024
Onsdag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
ons 18 sep 2024 kl 18:00-21:00
  • ons 25 sep 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 2 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 9 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 16 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
  • ons 23 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
116442
Pris
3500 kr